La Covid19 ha obligat a l’entitat a accelerar el procés de transformació dels serveis diürns que afecta actualment a unes 200 persones i apostar per una atenció més descentralitzada, flexible i propera al lloc on viuen les persones
Ja fa temps que el Grup Alba treballa en un nou model més descentralitzat dels serveis diürns i ocupacionals, però també d’acompanyament i atenció centrada en les persones. Un model més proper a les poblacions on viuen i que fomenti la inclusió i la seva vinculació a la comunitat. Durant el 2019 l’entitat va poder accedir a la gestió d’alguns espais en poblacions com Guissona, Agramunt o Verdú on hi ha un bon nombre de persones ja vinculades a Alba.
La crisi del coronavirus i les noves normatives obliguen a l’entitat a accelerar aquesta transformació dels serveis que afecta actualment a unes 200 persones amb d’altres capacitats intel·lectuals i trastorn mental, i que passa per iniciar l’activitat en els nous espais amb grups més reduïts per poder mantenir distàncies i minimitzar riscos.
Aquesta setmana s’han fet reunions informatives a les diferents poblacions dirigides a les famílies i a les persones per poder explicar el nou rumb i transformació dels serveis ocupacionals, i donar a conèixer els nous equips i Centres de Recursos. Des de l’entrada a la fase 3 l’entitat ja va començar a iniciar activitats per donar resposta a les necessitats urgents de les famílies dels diferents territoris i s’està treballant amb elles i les persones uns itineraris personalitzats, molt més flexibles, perquè cada persona pugui construir el seu pla de vida: quines activitats li agraden? On vol viure? Vol treballar? Quins desitjos té pel futur?
A Guissona, a través de la Fundació Josep Santacreu, s’ha rehabilitat l’antiga casa de Cal Santacreu per a poder ubicar el projecte del Centre d’Art Singular que impulsa la fundació i que pretén oferir formacions artístiques i taller a persones amb discapacitat, però també obertes a tota la població. A banda de la vessant artística també serà un punt de trobada des d’on realitzar altres activitats i fent ús també dels recursos que ofereix la població.
A Agramunt la cessió d’una casa, Cal Carreter encara en obres, permetrà a l’entitat ubicar-hi el projecte de fusteria i convertir aquell espai un centre de recursos per a les persones que viuen a la població i rodalia. També serà una casa destinada a temes d’habitatge per les persones, com els respirs familiars. La inauguració està prevista per finals de juliol.
I a Verdú, l’edifici on s’ubicava el Museu de Joguets i Autòmats de la família Mayoral, serà ara un nou Centre de Recursos per les persones d’Alba obert a fer-ne ús també les entitats de la població i des d’on es realitzaran també projectes artístics tant de pintura, música o dansa i també com a espai per a activitats terapèutiques. Les dimensions de l’edifici permeten crear espais de relax per les persones més envellides o amb més necessitats de suport i sales multisensorials.
Pel que fa al centre que hi ha a Tàrrega es concentrarà tot allò que té a veure amb la part més formativa i laboral que gestiona l’entitat des del servei d’Enfoc o el Centre Especial de Treball. I finalment, el Centre Espígol de Cervera que funciona des de fa més de 14 anys amb activitats inclusives i molt vinculades a la ciutat, crearà sinergies i compartirà persones i activitats amb el nou espai de Guissona situat també a la Segarra.
Des dels diferents projectes i serveis transversals que té l’entitat es donarà resposta a les demandes de cada un dels territoris. Des de la cooperativa Lleure Quàlia s’oferirà un lleure en els diferents territoris, des de l’Àrea d’habitatge recursos de pisos i respirs; des del Club Alba activitats esportives o cursos de formació a través del servei d’Enfoc.