El Museu Tàrrega Urgell ha obert al públic una nova exposició temporal que repassa 30 anys d’excavacions arqueològiques al poblat neolític de la Draga, situat a Banyoles i considerat un dels assentaments d’agricultors i ramaders més antics del nord-est peninsular. La mostra ja es pot visitar a partir d’avui en l’horari habitual del museu. L’exposició, que romandrà oberta fins al 28 de novembre, du per títol La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis i és una iniciativa del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Amb caràcter itinerant, la proposta, comissariada per Antoni Palomo, conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya, té un discurs eminentment didàctic i utilitza de forma molt innovadora el llenguatge del còmic.
L’exposició és un extraordinari aparador dels resultats de 30 anys d’exhaustives excavacions arqueològiques fetes en el poblat neolític de la Draga i coordinades pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, amb un equip multidisciplinari format per científics del Museu d’Arqueologia de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, i el Consell Superior de d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF). El comissari de la mostra ressalta l’elevada quantitat d’informació que aporta sobre les primeres comunitats agrícoles i ramaderes que es van establir al nord-est de la península Ibèrica emprant un llenguatge fresc, visual i didàctic com és el còmic.
La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis s’estructura en àmbits que responen a quatre conceptes bàsics que la protagonista del relat experimenta: l’emoció (per la descoberta del jaciment el 1990), l’anàlisi (mitjançant peces arqueològiques originals i rèpliques fidels), la interpretació (reconstrucció del que va succeir al poblat durant quasi 400 anys) i la imaginació (representació mitjançant la realitat virtual de com era el poblat i el seu entorn fa 7.000 anys).
L’exposició reuneix més de 150 objectes arqueològics i rèpliques del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, les il·lustracions del dibuixant gironí Quim Bou que ens apropen continguts científics i sis audiovisuals que mostren els processos d’elaboració que haurien tingut algunes de les peces que es poden veure a la mostra. Alhora, permet al visitant entrar al poblat de la Draga i en el Neolític a través d’un audiovisual de realitat virtual que recrea una passejada pel jaciment i el seu entorn. Aquest ha estat produït pel Departament de Prehistòria de l’UAB i l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC i s’emmarca en un projecte del Programa Recercaixa, finançat per l’Obra Social “la Caixa”.
L’alcaldessa de Tàrrega Alba Pijuan Vallverdú sosté que és un luxe que el museu de la ciutat aculli una mostra que ens transporta 7.400 anys enrere i dona a conèixer un jaciment tan excepcional com és la Draga, que es troba sota l’aigua. Alhora, convida la ciutadania i els centres educatius de Tàrrega a visitar-la perquè “és una bona oportunitat per aprendre la nostra història”. Per la seva banda, la representant del Museu d’Arqueologia de Catalunya que aquest divendres s’ha desplaçat fins a Tàrrega per presentar la mostra, Anna Garrido, ha destacat que “ens fa molta il·lusió presentar la l’exposició al Museu Tàrrega Urgell, amb el qual compartim valors de coneixement, recerca aplicada, innovació i també conservació i difusió del patrimoni arqueològic”.