El Museu Tàrrega Urgell acull un simposi d’etnologia sobre la tradició artesanal de la terrissa

Presentació del projecte “Fet de terra” amb sis ponències d’experts en el marc del programa Cultura Viva 2021

El Museu Tàrrega Urgell ha acollit avui divendres una jornada de treball del projecte “Fet de terra” organitzada en col·laboració amb l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest és un projecte transversal que es fa en paral·lel a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Museu Etnològic del Montseny, Museu de les Terres de l’Ebre i l’associació Carrutxa juntament amb el Museu de Reus sobre la tradició artesanal de la terrissa, comparant els diferents tipus de ceràmica documentada en diversos àmbits geogràfics. El director tècnic del Museu Tàrrega Urgell, Oriol Saula, ha explicat que “aquest simposi serveix per posar en comú els resultats de les investigacions que hem dut a terme amb l’objectiu de comparar els diversos tipus de terrissa que s’empren en cada territori”.

El projecte s’emmarca alhora dins el programa Cultura Viva, que té com a objectiu comunicar els resultats de les recerques científiques sobre temes etnològics que es fan a Catalunya, tal i com ha relatat Roger Costa, tècnic del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Costa ha recalcat que aquest estudi no només se centra en la història de la terrissa a Catalunya sinó que n’analitza el present. “S’hi exposa com s’ha anat especialitzant cada tipus de ceràmica i s’ha patrimonialitzat arreu del territori”, ha afegit.

Així doncs, en el marc d’aquesta sessió de treball sobre la ceràmica, el museu targarí ha acollit sis ponències de prestigiosos antropòlegs i historiadors que han desgranat les darreres troballes en aquesta matèria. En el marc d’aquesta jornada de treball s’ha donat a conèixer el vocabulari desenvolupat el 1950 per Ramon Violant sobre la indústria terrissera catalana. La resta d’intervencions han tractat sobre quina és la tradició ceramista de Breda, l’ús que s’ha fet d’aquest material en la vida quotidiana al Baix Camp i al Priorat, quines característiques presenta la terrissa popular de la Galera i Miravet o quin paper juguen dels inventaris domèstics com a eina de documentació i recerca de la terrissa pirinenca.

Inventari de ceràmica local

Cal destacar la ponència amb el títol Projecte de recerca de terrissa popular a l’Urgell 2020, que han presentat el director tècnic del Museu Tàrrega Urgell, Oriol Saula, juntament amb Alba Peña Muñoz i Jordi Ramos Ruiz de l’associació Memòria Soterrada. Aquesta investigació ha permès inventariar les peces de ceràmica d’ús quotidià que empraven els nostres avantpassats durant el segle XIX fins als anys 70 del segle passat que conserven una desena de famílies del municipi. Segons ha explicat Oriol Saula, es tracta d’objectes com tenalles, cossis, gibrells, olles, pots de conserva, orinals, escopidores… que custodien els propietaris de Cal Nicolau, Cal Pelat, Cal Jové, Cal Pedrolo, Ca l’Armengol i Ca l’Andreu (a Tàrrega), Cal Codina i Cal Marfà (el Talladell), Cal Marçal i Ca l’Ortis (la Figuerosa), que ara han passat a formar part del fons de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. El programa es completarà aquesta tarda amb una visita a la casa pairal de Cal Nicolau de Tàrrega, justament un dels immobles on s’ha documentat un extens i divers conjunt de terrissa popular, i una altra a la terrisseria de Cal Berlí a Verdú.

Jornades Europees del Patrimoni 2021

La celebració del simposi de Cultura Viva ha coincidit en el calendari amb la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), l’objectiu de les quals és posar en valor els exponents i vestigis museïtzats del territori. L’edició 2021 se celebra els dies 8, 9 i 10 d’octubre, durant els quals el Museu Tàrrega Urgell ofereix portes obertes a les seves instal·lacions. Alhora, aquest equipament cultural ha programat una conferència per exposar les troballes que han posat sobre la taula les darreres excavacions arqueològiques a les muralles de Tàrrega (avui divendres 8 d’octubre, 20 h). La xerrada, que també es podrà seguir via Zoom, anirà a càrrec dels tècnics del museu Anna Colet i Oriol Saula. Recordem que en el darrer any el Museu Tàrrega Urgell ha tingut l’oportunitat d’excavar en dos punts per on discorria la muralla medieval de Pere III, el carrer de Vilanova i la torre del carrer del portal d’Agoders.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.