El Museu Tàrrega Urgell exposa els arquetips pictòrics del cubista Palau Ferré

Comissariada per Francesc Marco-Palau, la proposta s’emmarca dins l’Any Palau Ferré, que commemora el centenari del naixement del pintor

L’exposició “Palau Ferré. Arquetips pictòrics” arriba el dijous 1 d’abril al Museu Tàrrega Urgell. La mostra posa de relleu l’obra de Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), considerat un dels artistes catalans més singulars del segle XX. La proposta s’emmarca dins l’Any Palau Ferré amb el qual es commemora el centenari del naixement del pintor, escultor i ceramista tarragoní. En concret, l’exposició que es podrà visitar a Tàrrega fins al 31 de maig oferirà al visitant una panoràmica de les figures arquetípiques pròpies de l’escena teatral en les quals va inspirar-se Palau Ferré per pintar alguns dels seus quadres (arlequins, noies pensatives, figures femenines vinculades amb la natura, minotaures, ballarins i parelles impossibles). Totes aquestes figures, sempre, amb els trets característics del seu cubisme i d’intensos colors lluminosos, on destaca també la força del dibuix i el traç.

Així mateix, l’exposició també s’endinsa en els vincles que el pintor Palau Ferré va mantenir amb l’Urgell en diferents moments de la seva vida, fent especial èmfasi en el quadre que l’autor va donar al monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges l’any 1982 per finançar la restauració del cenobi cistercenc. Cadascuna d’aquestes dues temàtiques -l’arquetípica i la dels vincles amb l’Urgell- compta amb un espai diferenciat a les sales d’exposicions temporals del Museu Tàrrega Urgell i poden resseguir-se a través de quadres originals, litografies, reproduccions de gran format, fotografies històriques i documents de premsa de l’època.

“És un honor per Tàrrega de figurar entre la vintena de municipis catalans que acolliran exposicions de l’Any Palau Ferré”, ha manifestat avui en roda de premsa l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, qui també ha destacat l’eix temàtic de la mostra exhibida a Tàrrega, “les arts escèniques, símbol també de la nostra ciutat”. Per la seva part, el director dels museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa, ha recordat que la figura de Palau Ferré centrà l’any 2015 un article de la Revista d’Humanitats URTX editada a la capital de l’Urgell, “un primer pas per acostar l’obra de l’autor a la nostra ciutat”. D’altra banda, l’historiador Francesc Marco-Palau, comissari de la mostra, ha relatat que “Palau Ferré pintava molts dels seus personatges com si fossin protagonistes d’una obra de teatre, fet que ha marcat la selecció d’obres exhibida a Tàrrega”.

El centenari de Palau Ferré

Tàrrega acull així una de les primeres exposicions de l’Any Palau Ferré, que se suma a les mostres que recentment van tenir lloc al Centre de Lectura de Reus, la Sala d’Exposicions d’Igualada i el Museu de Cervera. En paral·lel, s’ha reeditat el llibre “El pintor que cremava els seus quadres” (Editorial Base, 2020), un assaig biogràfic al voltant de l’artista, i s’està preparant el catàleg raonat de la seva obra. Al mateix temps, diverses ONG han recuperat cartells històrics que els va il·lustrar Palau Ferré, com Amnistia Internacional, la Federació Catalana de Voluntariat Social, la Fundación Vicente Ferrer i el Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal. Així mateix, són diversos els museus que aquests mesos han començat a exposar pintures de Palau Ferré, com el Museu d’Història de Girona, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés, el Museu de Reus o el Museu de la Vida Rural.

Perfil de Maties Palau Ferré

Pintor, escultor i ceramista, Maties Palau Ferré es formà a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona. Molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París a la dècada dels cinquanta i dels seixanta. També va exposar als Estats Units. Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat, va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”. L’Any Palau Ferré 2021 és una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.