Dibuixos a la cera on l’artista targarí plasmà paisatges d’estil figuratiu a l’entorn del Talladell, poble on residí entre els anys 1977 i 2004 · La mostra es pot visitar fins al 6 de desembre amb els protocols de seguretat sanitària
El Museu Tàrrega Urgell obre avui divendres les portes d’una nova exposició de producció pròpia dedicada al pintor Lluís Trepat (Tàrrega, 1925). Sota el títol “Els altiplans del Talladell: entre el Xercavins i l’Ondara” s’agrupa una selecció de 38 dibuixos a la cera que mai abans no s’havien exhibit al públic. Els paisatges de l’entorn natural del Talladell, poble on Trepat residí entre els anys 1977 i 2004, són l’eix temàtic de la mostra, la qual treu de l’anonimat obra fins ara inèdita de l’autor targarí. Exponent destacat de l’art abstracte durant els anys 50 del segle XX, Lluís Trepat també ha excel·lit per l’estil figuratiu en diverses etapes de la seva trajectòria. Resseguint aquest apartat, l’exposició recull esbossos i dibuixos d’experimentació on traspua l’estil de Trepat, marcat pel protagonisme absolut del color, que li serveix de via d’expressió.
Cabanes de pedra seca, pletes, turons, ametllers, cereals, oliveres,… van marcar la mirada del pintor en les seves llargues passejades pels voltants del Talladell i la conca de l’Ondara a cavall de l’Urgell i la Segarra. Fruit d’aquestes sortides al camp va néixer l’obra que ara veu la llum i que fins ara romania guardada en una carpeta, en la qual Trepat i la seva família atresoraven més d’un centenar de ceres realitzades al llarg dels anys. En aquest sentit, Núria Quílez i Clara Trepat, companya i filla del pintor respectivament, s’han encarregat de les tasques de comissariat de la mostra, tasca compartida amb Jaume Espinagosa, director dels museus de Tàrrega; i Francesc Gabarell, conservador del Museu d’Art Jaume Morera.
En el decurs de la roda de premsa celebrada avui, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha subratllat que les activitats culturals continuen amb seguretat a Tàrrega i ha convidat el públic a visitar l’exposició “gaudint d’uns paisatges que identifiquen el nostre territori més proper”. Per la seva part, Clara Trepat ha afirmat que el seu pare “se sent content i orgullós d’exposar a la seva ciutat natal” (Lluís Trepat, de 95 anys d’edat, ha optat per no desplaçar-se avui a Tàrrega). També ha explicat que els paisatges retratats “constitueixen un fidel testimoni de la natura i els conreus de la conca de l’Ondara i de com canvien amb les estacions de l’any”. A l’acte d’avui també ha assistit el fill del pintor, Manel Trepat.
L’exposició es completa amb la projecció d’un vídeo que recull una entrevista realitzada a Lluís Trepat fa dos anys per part de Benjamí Tous, Jordi Colilles i Josep Giribet. També s’ha editat un catàleg i s’ha programat una conferència per Zoom el dijous 12 de novembre a càrrec de Francesc Gabarrell. La mostra romandrà oberta fins al 6 de desembre amb els protocols de seguretat sanitària (aforament limitat a un màxim de 5 persones).
Els paisatges i retrats de Lluís Trepat han esdevingut exemples característics de l’anomenat realisme poètic. Els dibuixos d’estil figuratiu que ara s’exposen ajudaran a completar el corpus creatiu de l’autor. Després de residir a París, Lleida i Barcelona, l’any 1977 el pintor s’instal·là i muntà el seu taller al Talladell (poble del municipi de Tàrrega actualment constituït en EMD) compaginant les estades amb una segona residència a Fogars de la Selva. L’any 2004 abandona la creació artística, poc després de fixar el seu domicili permanent a Fogars de la Selva. L’any 2019 esdevé un dels noms seleccionats pel Museu Tàrrega Urgell dins la seva mostra col·lectiva permanent “Forjant un sistema artístic (1875 – 1965)”, la qual aplega obra destacada d’autors targarins contemporanis en els camps de la pintura, l’escultura i la fotografia.