El Ple de l’Ajuntament de Tàrrega aprovà per unanimitat en la sessió ordinària del passat 25 de febrer l’adhesió del municipi a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC). Es tracta d’una entitat que aplega una cinquantena d’equipaments culturals de 25 localitats catalanes, que promouen conjuntament l’oferta de museus i centres d’interpretació vinculats amb el patrimoni fabril històric. La capital de l’Urgell considera aquest pas com una oportunitat de promoció del Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat, de titularitat municipal i exponent de la segona revolució industrial. La quota de soci de la XATIC (1.250 euros anuals) es consignarà a la partida de promoció del Museu Cal Trepat. La XATIC, fundada l’any 2006 amb seu a Terrassa, treballa per crear activitat econòmica i cultural en l’entorn del turisme industrial. Es calcula que els museus agrupats a la XATIC congreguen un milió de visitants cada any. També en el terreny cultural, el Ple donà llum verda per unanimitat a l’adhesió municipal a la Declaració Universal sobre els Arxius, reconeguda per la UNESCO. L’Ajuntament de Tàrrega es compromet així a adoptar bones pràctiques que vetllin per la preservació i difusió del patrimoni documental.
Obres de rehabilitació a l’ermita del Parc de Sant Eloi
D’altra banda, el Ple aprovà per unanimitat una proposta de modificació del pressupost que incorpora 6.000 euros destinats a la primera fase de restauració de l’ermita del Parc de Sant Eloi. L’edifici, reconstruït íntegrament l’any 1964 i de titularitat municipal, pateix actualment diverses patologies a les teulades que ocasionen filtracions d’aigua. S’han detectat teules trencades i mal estat de les cobertes del cor, nau central, campanar i absis. Les obres de reparació de les goteres comptaran amb una subvenció de 5.000 euros provinent de la Diputació de Lleida, quantitat que també s’ha consignat a la modificació de pressupost.
Modificació de la plantilla municipal
Pel que fa a recursos humans, es va debatre una modificació de la plantilla del personal municipal per crear una plaça de caporal dins la Policia Local mitjançant promoció interna entre els agents. Resolt aquest procés, s’extingirà una plaça d’agent. Paral·lelament, es crearà una plaça dins el personal laboral per cobrir tasques auxiliars d’administració del portal de transparència del web municipal i al mateix temps per treballs de publicitat a l’emissora municipal Ràdio Tàrrega. La modificació contempla alhora la regularització de classificacions professionals en places de peó de manteniment als pobles agregats i d’adjunt a tècnic d’infraestructures escèniques. Aquesta proposta va rebre els vots a favor de CiU + PSC (Equip de Govern) i ERC; l’abstenció de la CUP; i el vot en contra de Comú de Tàrrega.
Reglament de cessió i ús de material municipal a les entitats
També prosperà per unanimitat el nou reglament que regularà la cessió i l’ús de material municipal a les entitats locals per a l’organització de les seves activitats culturals, socials, festius, esportius o educatius.. Es tracta de 308 cadires de plàstic, 30 taules de resina, 200 tanques, 70 mòduls per muntar escenaris, 50 bidons de brossa i 1 pantalla de projecció. L’ús tindrà caràcter gratuït.
Prospera la moció per reduir progressivament l’ús de glifosat
En l’àmbit de mocions, s’aprovà per unanimitat una proposta del Comú de Tàrrega (CdT) a favor de reduir progressivament l’ús de l’herbicida glifosat en els serveis públics de jardineria. El glifosat, usat arreu per eliminar males herbes, inclou elements tòxics per la salut pública i el medi ambient, amb acumulació de contaminació en aigües freàtiques. La moció instà a usar substàncies herbicides alternatives que no siguin contaminants.
Daltra banda no entrar a l’ordre del dia la Moció presentada per la CUP que va ser presentada fora de termini. La moció demanava fer un inventari dels pisos buits que hi ha a la ciutat.