Els horts urbans municipals de Tàrrega registren plena ocupació en l’edició d’enguany, la qual es desenvolupa fins a finals d’octubre. Aquesta iniciativa de la Regidoria d’Acció Social d’Intervenció, que assoleix la seva vuitena temporada, es du a terme amb èxit de participació i actualment s’han posat en ús totes les 25 parcel·les disponibles. El recinte ocupa una superfície total de 2.600 m2 i es troba situat a la cantonada dels carrers del Canal d’Urgell i Bellpuig, envoltat d’habitatges. Per tant, el solar també omple ara de verd aquest indret del teixit urbà.
El programa té com a principal objectiu fomentar l’horticultura ecològica per a l’autoconsum alhora que es promou la cohesió social i els beneficis de l’alimentació sana. La regidora d’Acció Social d’Intervenció, Noèlia Soto, ha valorat molt positivament la bona acceptació dels horts després de gairebé dos anys de cancel·lació a causa de la Covid-19. “Després de l’aturada obligada, hem aconseguit recuperar l’índex d’ocupació prepandèmia amb el 100% de les parcel·les adjudicades, fet que certifica l’interès de la ciutadania per aquest projecte”, afirma Noèlia Soto. Val a recordar que poden optar a fer ús dels horts les persones empadronades al municipi de Tàrrega.
‘L’hort de Tàrrega’ (així s’anomena ara aquest programa) és ecològicament sostenible ja que l’aigua de reg prové d’un pou existent al mateix solar. A més, el sistema d’irrigació és per degoteig, fet que suposa un important estalvi d’aigua. D’altra banda, un expert en cultiu ecològic dirigeix l’espai i assessora les persones usuàries sobre el conreu de verdures i hortalisses. Per la seva part, l’Escola Agrària de Tàrrega també s’ha implicat en aquest projecte i s’encarrega de preparar la terra i presta suport en tasques de manteniment del reg.
Al mateix temps, l’actual temporada d’horts està complint amb escreix els objectius com a punt de cohesió social on compartir experiències i relacionar-se amb altres persones que guarden interessos similars. En aquest sentit, s’ha creat un grup de Whatsapp mitjançant el qual s’expressen dubtes, neguits i consells sobre l’horticultura, l’ecologia o el medi ambient entre altres temes.