Una Fira tranquil·la, en la qual s’ha recuperat la presencialitat, sense grans aglomeracions als carrers, i malgrat tot, amb una projecció del 95% d’ocupació dels espectacles i un total de 21.319 localitats venudes fins ahir a la nit, de les quals un 73,88% correspon a la venda al públic i un 26,12% a entrades professionals. Els espectadors han gaudit de fins a 55 propostes escèniques nacionals i internacionals, amb un total de 140 sessions en 27 espais d’exhibició i 48 companyies, 23 de les quals formen part del nostre programa d’acompanyament artístic Suport a la Creació. Una altra dada a destacar com a curiositat és que en aquesta edició, un 75% dels espectacles correspon a peces de carrer i un 25% a oferta de sala.
Pel que fa a La Llotja, espai d’exposició, punt de trobada i d’intercanvi professional, hi han passat un total de 780 professionals acreditats, de 471 entitats del sector i provinents de 23 països. Tàrrega s’ha convertit en aquesta edició en escenari de la represa de l’activitat professional d’un sector que ha viscut un any realment complicat. Els professionals acreditats, tant nacionals com internacionals, han valorat molt positivament l’esforç organitzatiu per fer possible una nova edició de FiraTàrrega i alguns d’ells han reconegut que Tàrrega és la primera cita amb el sector a la que assisteixen des de l’inici de la pandèmia.
Sens dubte, la d’enguany, ha estat una edició insòlita en la qual, majoritàriament, el públic ha entès que a causa de les condicions del guió pandèmic calia planificar la seva estada a Tàrrega i ha adquirit les entrades amb antelació. La responsabilitat i la comprensió de la ciutadania per seguir les normes de convivència i les mesures Covid han acompanyat el certamen anual de les arts escèniques i de carrer. Un moment de represa de l’activitat cultural, després d’un any d’aturada parcial, i de retrobament esglaonat tant amb els espectadors com amb l’espai públic, principal tret d’identitat de FiraTàrrega.
A nivell organitzatiu les limitacions vigents per la programació d’espectacles culturals en la normativa Covid-19, han suposat un esforç d’adaptació que s’ha traduït en la creació del que hem anomenat “ciutats”, tres grans espais delimitats amb control d’aforament i reserva prèvia amb un funcionament per franges de matí/tarda/vespre amb diversitat d’espectacles. Els aforaments de gairebé totes les sessions de Ciutat Trepat, Ciutat Reguer i Ciutat Piscina, així com de la resta d’espais d’exhibició, s’han cobert i no s’han apreciat espais buits en les localitats dels espectacles. Des de l’organització es valora positivament aquesta nova experiència que ha registrat també alguns desajustos. Amb tot, es tracta d’un model a explorar i millorar.
Pel que fa a la zona d’acampada s’hi han allotjat un total de 198 autocaravanes i furgonetes equipades i 540 persones.
Tot i la situació encara fràgil del sector cultural tant La Llotja, espai de trobada dels professionals, com els carrers de Tàrrega,han acollit en bona part una atmosfera de satisfacció i de retrobada en un any molt difícil per les arts escèniques, les arts de carrer i la cultura en el seu conjunt.