Malgrat l’endarreriment provocat per la situació sociosanitària associada a la COVID-19, que ha implicat modificacions de darrera hora, FiraTàrrega presenta el seu programa d’acompanyament de la creació escènica per a l’anualitat 2020. Un programa que, a parer de l’organització, es fa més necessari que mai per tal de contribuir a recuperar l’activitat d’un sector que ha vist paralitzada la seva activitat, ha provocat estralls considerables en la pervivència d’alguns projectes artístics i ha compromès la viabilitat d’alguns festivals i espais d’exhibició.
Fins a un total de 18 projectes formen part del Suport a la Creació 2020 de FiraTàrrega. A través d’aquest programa, i des de fa ja 10 anys, FiraTàrrega té la voluntat explícita de dinamitzar i acompanyar processos de creació escènica que tenen un ingredient de recerca i d’innovació. L’estructura de l’organització es posa al servei dels creadors, que fan una estada de treball a Tàrrega o a altres municipis còmplices per donar forma i recorregut als seus espectacles i que es visualitza a través d’un conjunt d’activitats i assajos oberts a la ciutadania.
Les companyies seleccionades aquest 2020 són: Aina Tur, Carla Farreny, Cia. Moveo, Cia. Pau Palaus, Eléctrico 28, Enmedio y Andrea Paz, Grandia / Martorell / Vilajuana, Haa Collective, Hands Down Circus (UK), Hermanas Picohueso, Íntims Produccions, Kamchàtka, La Industrial Teatrera, Magí Serra & Anamaria Klajnšček, Métrica bárbara, Rawscenography, Rui Paixão (PT) i Tombs Creatius.
Novetats
Com a novetats d’aquesta edició cal destacar, en primer terme, la incorporació d’una quarantena de còmplices coproductors que se sumen a la Fira per fer realitat aquests espectacles. Entre aquests, podem mencionar els festivals Grec, Eufònic, LEME (Portugal), Sismògraf o Al Carrer de Viladecans, la fira Mediterrània o equipaments com Roca Umbert, el Konvent de Berga, L’Estruch, el Graner, la Nau Ivanow, La Central del Circ o el Teatre de l’Escorxador de Lleida, a més dels ajuntaments de Balaguer, Alpicat o la Bisbal d’Empordà, entre altres. L’objectiu es generar una xarxa de coproducció per garantir la producció en les millors condicions durant el procés de creació i construir un teixit de distribució sostenible que permeti donar sortida i recorregut comercial als espectacles.
La segona novetat ve donada per la signatura d’un acord de col·laboració amb la Universitat de Barcelona, gràcies al qual diversos alumnes del Màster de Gestió Cultural participaran en un projecte pilot de formació en gestió de talent i acompanyament en la producció tutoritzat per FiraTàrrega i que té l’objectiu d’aportar una mirada exterior i suport estratègic a les companyies integrades al programa Suport a la Creació.
La tercera novetat és la programació d’activitats no teatrals que tenen com a destinatari la ciutadania de Tàrrega i que estan relacionades amb les temàtiques comunes que es desprenen del contingut dels espectacles seleccionats. La Fira ha encarregat a una de les companyies, Íntims Produccions, l’anàlisi de les temàtiques i el disseny de les activitats. El resultat és que els espectacles seleccionats comparteixen l’interès per disciplines com la intel·ligència artificial, la memòria, el treball artesanal, la ruralitat, la convivència entre tradició i modernitat, els espais físics i els espais virtuals, l’anonimat i les xarxes socials o la dissidència. Aquesta programació “expandida” es concretarà, quan les circumstàncies ho permetin, amb la producció d’un podcast sobre la memòria que es compartirà a les xarxes socials, un taller de ceràmica a l’Escola Ondara de Tàrrega i una jam d’internet per reflexionar sobre algorismes, intel·ligència artificial i dissidències en la societat del control contemporània.
Els projectes artístics
Dels 18 projectes seleccionats, un total de 13 haurien de formar part de la programació de FiraTàrrega 2020 i els altres 5 tindran un recorregut creatiu de 2 anys i es programaran en l’edició 2021 de la Fira.
Pel que fa als primers, trobem: Aina Tur amb Una galaxia de luciérnagas, un monòleg inspirat en una experiència violenta a Llatinoamèrica. Carla Farreny amb Tour, una peça que reflexiona sobre la transmissió dels oficis i explora els nexes comuns entre la ceràmica i el trapezi. La Cia. Moveo, amb la peça Echoes, una reflexió pràctica i lúdica sobre les relacions socials a l’espai públic. Eléctrico 28 amb The Frame que, després de dos anys de procés creatiu, posarà en escena l’observació de l’espectacle de la vida urbana. Enmedio y Andrea Paz, amb Fancy Fence, el treball amb un dispositiu mòbil que simbolitza una societat dominada per la por. Grandia / Martorell / Vilajuana, amb Acte de fe, una relectura del cançoner tradicional religiós passat pel sedàs conceptual del segle XXI, a través d’una cerimònia mediada per una intel·ligència artificial. Hands Down Circus amb Tape that. Dos artistes britànics que ja van realitzar la seva residència a Tàrrega al mes de març per començar a bastir una peça d’acrobàcia de carrer per a tots els públics que explora com determinades barreres físiques i restriccions a l’espai públic afecten la nostra manera de comunicar-nos i relacionar-nos. Íntims Produccions, amb Èter Brota, una al·legoria, un conte que s’aparta de la lògica dominant. Una dramatúrgia sense paraules que vol copsar la grandària de l’univers i la nostra petitesa. La Industrial Teatrera amb Herència, una proposta de carrer en clau de clown que ens farà pensar en el món que lleguem a les properes generacions. Magí Serra i Anamaria Klajnšček, amb Cossoc, un duet de dansa de carrer sobre la complexitat i la senzillesa en les relacions personals. Métrica bárbara amb De una en una, que combina la dansa, el teatre visual i d’objectes construint paisatges visuals i sonors amb un moviment marcat pel treball físic i els esforços reiterats. Rawscenography, amb Espai reservat, una sèrie de microarquitectures disseminades per l’espai públic que plantegen un qüestionament sobre la voluntat de les persones per renunciar als seus privilegis. Rui Paixão, amb Huaxia, nascut de la vivència d’aquest artista portuguès a la Xina, amb el Cirque du Soleil, una mirada a l’espai urbà per debatre, amb la implicació del públic, sobre qüestions que afecten la vida contemporània.
Pel que toca als processos de llarg recorregut que es materialitzaran al 2021, trobem la Cia. Pau Palaus, amb Zloty Tulipan, un espectacle basat en el clown contemporani, el teatre gestual, la improvisació i la música en viu. Haa Collective, amb Picaderø, una experiència interactiva basada en la instal·lació, la performance, el circ contemporani, el so i la dansa a partir de la interacció entre una performer i un artista sonor. Hermanas Picohueso, amb P-Acte Idiota que tornen a Tàrrega amb un projecte inspirat en l’anarquista Hackim Bey amb l’objectiu de generar un espai comunitari on el públic i els intèrprets creïn la seva utopia pirata. Kamchàtka, amb Alter, aprofundint en les migracions humanes i la interacció amb el públic a partir del ritual de compartir un àpat. I Tombs Creatius, amb Secrets, una recerca per a la creació d’un espectacle vivencial de carrer basat en un nou format a cavall entre la col·lecció de jocs i els entresorts de fira.
Edició 2020 de FiraTàrrega
D’altra banda, l’organització està treballant amb la idea que es pugui celebrar l’edició 2020 de FiraTàrrega, bé sigui en les dates previstes –del 10 al 13 de setembre–, preveient que encara es puguin mantenir restriccions a la mobilitat, o amb una alternativa de transformació en dates a determinar que inclouria una part professional digital i, si és possible, activitat artística presencial. La decisió definitiva es prendrà en els propers dies i es comunicarà oportunament.