FiraTàrrega manté la seva aposta pel territori i programa diverses propostes de procedència lleidatana. 10 seran les companyies i artistes que procedeixen de les terres de Ponent: Sound de Secà, Núria Andorrà, Josep Minguell i Llorenç Corbella, Rúbrica Teatre, Marcel Fabregat, Cia. Grus-Crus, Uri Roots, Blai Boy, Pd Verrizè i BATBatuka. Aquestes propostes suposen un 17% de la programació de FiraTàrrega 2022. A continuació us expliquem les creacions que presentaran.
SOUND DE SECÀ, +(Suma). Dansa – Teatre – Música – ESTRENA
Un espectacle de mig-gran format que té com a punt de partida el símbol de sumar (+) que, ajagut al terra, es converteix en una cruïlla, un lloc comú de l’espai públic, un punt de trobada de desconeguts. La suma contra els discursos d’odi cap al diferent i contra l’individualisme. Un encreuament creatiu, participatiu i nocturn on es troben la percussió amb la dansa, la veu, el moviment i la poesia. Sumar com a lluita comunitària i necessitat humana per celebrar les nostres diferències. SUPORT A LA CREACIÓ 2022
NÚRIA ANDORRÀ, Nu.A. Música.
Espectacle on la percussionista es despulla dels seus instruments i agafa objectes de la quotidianitat per apropar-se als seus orígens. Partint d’unes esquelles que va rebre com a herència familiar, va de la senzillesa a la complexitat i de l’antiguitat a la modernitat, en un treball amb percussió i vídeo que suggereix temàtiques de sempre que són ben actuals, combinant sons robustos i senzills, electrònica i paisatges sonors amb imatges.
JOSEP MINGUELL I LLORENÇ CORBELLA, Affresco. Art Acció – ESTRENA
Espectacle a partir de la recreació del procés de producció d’una pintura mural al fresc, on el pintor executa el seu treball damunt d’una bastida mentre interactua amb una musa que, amb l’acció i la paraula, descabdella el procés creatiu i pictòric. Un recorregut immersiu, poètic i visual en aquesta pràctica artística mil·lenària que, a través d’anècdotes i curiositats, us mostrarà (gairebé) tots els secrets i les tècniques de l’ofici.
RUBRICA TEATRE, Desclos. Teatre físic.
Peça de carrer que combina el teatre físic i gestual amb la poesia visual i l’art del pallasso poètic. L’espectacle reivindica l’aigua com a dret essencial. Què passa quan t’adones que una cosa tan necessària con l’aigua no la pots agafar amb les teves pròpies mans. Rubrica ens convida a sentir, i qui sap si a recordar, el vincle que hi ha entre la idea universal i natural del dret a l’aigua i el desig de la llibertat de tot ésser humà.
SUPORT A LA CREACIÓ 2022
MARCEL FABREGAT, Opia. Música.
Opia fa referència a totes les coses que es poden dir només amb un cop d’ull. Estem constantment intercanviant mirades, intentant dir-nos qui som, entreveure’ns nosaltres mateixos, sentint-nos en la foscor. Espectacle de llum i so immersiu que invita a parar, respirar i escoltar el silenci, on el piano és l’element principal, acompanyat d’altres instruments com la veu, sintetitzadors, un mellotron i un salteri. Primer treball discogràfic en solitari de Marcel Fabregat que, a través de sons orgànics i música atmosfèrica, reflecteix les emocions i sentiments que va viure durant el confinament de la pandèmia.
CIA. GRUS-CRUS, Petricor. Instal·lació – ESTRENA
El Petricor és un animal màgic de grans dimensions que arriba a les terres de Ponent amb l’objectiu d’aconseguir que la pluja torni a amorosir aquestes terres immerses en la sequera. Instal·lació, per a tots els públics, basada en un titella de 6 metres d’alçada construït en el marc del Cicle Formatiu de Grau Superior “Escultura aplicada a l’Espectacle”, de l’Escola d’Art Ondara de Tàrrega.
URI ROOTS, Viatjant a 45RPM per l’illa del tresor. Música.
Un viatge que us portarà a l’illa del tresor per repassar la història de la música jamaicana des dels seus inicis fins a l’actualitat simulant un programa de radiofórmula dels de tota la vida. La música jamaicana és una de les músiques populars que més s’han estès a la geografia mundial. Aquí podeu escoltar-ne i ballar-ne una bona selecció. This station rules the nation!
BLAI BOY, DJ Blai. Música.
Jove DJ que ha crescut en un ambient familiar de música i arts en viu i ofereix una selecció musical per gaudir en família, on hi sonaran ritmes com el funk, el reggae o el hip-hop, tot en format vinil.
PD VERRIZÈ, Pd Verrizè. Música.
Trio targarí que des de l’any 2019 punxa una mica de tot i una mica de res, tots els estils musicals són benvinguts! El seu punt fort és la improvisació, tot i que sempre porten algun ball preparat! Gaudeixen fent gaudir.
BATBATUKA, Batucada. Música – Teatre.
Cercavila de percussió i moviment. Explosió de so en combinació amb música, colors i ritmes en harmonia, que estimula tots els sentits. L’espectacle neix de la unió de les diferents seccions que formen el grup BAT de Tàrrega.
Amb T de Tàrrega
FiraTàrrega aprofundeix en la seva connexió amb la ciutat i el territori i concentra en aquesta edició espais de vinculació creativa amb la comunitat. A banda dels espectacles esmentats, també s’estableix un nou vincle local amb la programació musical de les nits Moritz dissenyada per les associacions Paupaterres i SatelitJam; i es manté la programació de l’espectacle guanyador del Concurs de Teatre Amateur Ciutat de Tàrrega, organitzat per la BAT, amb l’obra Garrí al forn amb compota de reineta de la companyia Mirall de Blanes.
A més, FiraTàrrega ha endegat recentment l’Escamot FiraTàrrega, un cens de ciutadania interessada a participar en processos de creació escènica, de voluntariat o d’opinió, entre altres. FiraTàrrega compta també amb tres iniciatives que tenen com a objectiu crear espais de sinergia amb els agents socioeconòmics del territori: en primer terme el Club dels Mecenes, que aglutina 23 empreses que mostren una sensibilitat especial per donar suport al projecte de la Fira; en segon terme, un acord amb Foment Tàrrega, l’associació de comerciants de la capital de l’Urgell que agrupa uns 200 establiments associats; i finalment, un acord amb l’empresa d’inserció social Cartaes que confecciona uns coixins que s’usaran com a seients reutilitzables els dies de la Fira.