FiraTàrrega programa 8 companyies d’arrel lleidatana

17667-423527197-1400x1400Es tracta de Glòria Ribera, Rauxa, Sound de Secà, Foradelugar, La Baldufa, Toc de fusta, Holoqué i Júlia Farrero
ACN Tàrrega .- FiraTàrrega manté la seva aposta pel territori i en l’edició del 2019 ha programat vuit companyies lleidatanes. Es tracta de Toc de fusta, Júlia Farrero, La Baldufa, Holoqué, Sound de Secà, Rauxa, Foradelugar i Glòria Ribera. El certamen girarà enguany al voltant de quatre eixos temàtics com són el territori, la identitat, el compromís i la reflexió. Els valors que es volen posar en joc tenen a veure amb la transversalitat, l’adscripció a la realitat social i la recerca, amb l’objectiu que els arts de carrer esdevinguin un catalitzador que, des dels plantejaments artístics i la creativitat, ofereixin noves mirades a les necessitats, inquietuds o reptes socials del segle XXI. L’organització vol donar així cabuda a discursos contemporanis, integradors, universals, cohesionadors i crítics. I també inclourà les peces més festives i d’entreteniment de qualitat.
Els creadors de Toc de Fusta portaran enguany a FiraTàrrega dues propostes ben diferents. Per una banda, oferiran ‘Els amics d’en Crusó’, una experiència lúdica per a totes les edats on descobrir i experimentar amb autòmats de gran format i els seus mecanismes. A més, també hi haurà un espai de joc per nens a partir dels dos anys. L’altra proposta de la companyia adreçada a infants més grans (a partir de 7 anys) és ‘L’atelier’. Una fusteria peculiar on les màquines semblen treballar soles, un curiós taller on el joc és necessari per accionar a distància serres i martells. La visita a l’atelier dona al públic la possibilitat de descobrir, jugar i fer funcionar tots els enginys que en formen part, a més de tafanejar pels calaixos i racons.

Farrero presentarà Teia, l’espectacle guanyador de la beca de producció Suport a la Creació en Arts de Carrer 2018 de FiraTàrrega. Es tracta d’un solo de circ íntim amb un llenguatge simple i visual inspirat en la tradició pirinenca de les falles. A través del cos i la fusta, i entre records familiars, s’evoquen persones de mans arrugades i de peus arrelats a la terra. Un espectacle on conviu la tradició i la contemporaneïtat, la rusticitat i la delicadesa, i que convida l’espectador a formar part d’un ritual, en un escenari on tot es construeix i es transforma i on, a través de l’imaginari, s’entreveuen les contradiccions de l’ésser humà.

La companyia La Baldufa portarà a FiraTàrrega 2019 un espectacle de pallassos extravagants i autèntics on no hi tenen cabuda les mitges tintes. Humor i amor a parts iguals es citen sobre l’escenari. A ‘Bye bye, Confetti’, tres pallassos ploren la mort del seu líder. L’absència del pare espiritual que els guiava és notable. El buit que ha deixat és absolut i la manca de lideratge els desconforta, els aclapara, els mortifica. Un cop superat el dol, arrenquen els tràfecs per cercar un nou guia.

La companyia Holoqué proposa amb ‘La caixeta’ un viatge ple d’engranatges que es transformen i donen vida a una bonica història d’amor prohibit entre la música i la dansa a través de dues ballarines que descansen al capdamunt d’una caixeta de música gegant. La companyia treballa combinant les arts escèniques amb les noves tecnologies per tal de crear espectacles que condueixin tant el públic més jove com l’adult a un univers de somnis on tot és possible. Un relat sobre el despotisme i els amors prohibits, en un cosmos regit per la música i la dansa.

Després de deu anys xafant places i carrers, Sound de Secà enceta un nou projecte itinerant amb una clara mirada contemporània, que reivindica l’espai públic com a lloc de trobada, amb música, moviment, veu i expressió. L’espectacle ‘Possê’ convida els espectadors a sortir de casa per compartir un lloc i un moment, a mirar-se als ulls i a entendre la percussió com un llenguatge de comunicació i no com una simple eina d’animació. Una peça que parla de la comunitat, de sumar i de connectar, que proposa un joc d’interacció i participació per tal de crear una atmosfera compartida.

La companyia Rauxa portarà al certamen ‘La crisi de la imaginació’, un espectacle multidisciplinari que se serveix del moviment, l’acrobàcia, la manipulació d’objectes i titelles i la música. Un món on es reivindica el poder de la imaginació, la fabulació perduda dels nens, plena de grans somnis i d’objectius. Tres personatges es troben cara a cara en una història farcida d’intimitats, de superació i d’amistat. Inesperadament, un malentès provoca una baralla i, sense voler-ho, aquest fet posa fi a la vida de la imaginació. La crisi i el pànic els envaeix i quan sembla que ja està tot perdut, una escala es transforma en un vaixell.

Amb ‘The Half’, la companyia Foradelugar s’inspira en el poemari ‘Canto cósmico’ de l’escriptor nicaragüenc Ernesto Cardenal per remoure temes intrínsecament humans com l’alteritat, la convivència, la curiositat o l’amor. L’espectacle és una al·legoria sobre la creació de l’univers plantejada sobre una estructura semiesfèrica enmig de l’espai públic on la ciència, la física, la filosofia, la música i la poesia juguen a imposar-se. Els dos integrants de Foradelugar són exalumnes del Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega.

Finalment, Glòria Ribera proposa ‘Versiones parciales y erróneas de mi vida y mi gloria’. A través del cuplet, el tango, el fandanguillo, el foxtrot i el pasdoble, la investigació d’aquest espectacle se centra en la llet de vaca com a sedant de les masses i les seves emocions. Ribera va presentar la gala dels Premis FAD 2018 amb fragments d’aquest espectacle, la seva primera peça escènica de creació pròpia.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.