ACN Tàrrega.-La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha estat ovacionada aquest dissabte a la nit pel públic que ha assistit a la gala de la vintena edició dels premis Culturàlia al Teatre Ateneu de Tàrrega, que l’ha rebut amb aplaudiments i crits de presidenta. En el seu discurs, Forcadell ha volgut llençar un missatge d’esperança en el futur del país tot i la tristesa que sent pels moments durs que viu Catalunya. Estic esperançada perquè estic convençuda que més tard o més d’hora, passi el que passi, Catalunya se’n sortirà, tirarà endavant com ha fet sempre, no en tingueu cap dubte, ha afirmat. També s’ha mostrat convençuda seran els catalans els qui decidiran el seu futur de forma lliure, pacífica i democràtica. D’altra banda, Forcadell ha reclamat que les administracions apostin per la cultura perquè l’experiència demostra que els països són els països més rics en benestar, perquè la cultura genera riquesa.
Forcadell ha presidit al Teatre Ateneu de Tàrrega la gala d’entrega de la vintena edició dels Premis Culturàlia. Es tracta de distincions que atorga el Centre Cultural de Tàrrega i l’Ajuntament a persones i entitats per la seva contribució al territori. Enguany s’ha guardonat a títol pòstum el filòleg Quim Capdevila (premi intercomarcal), la periodista de Catalunya Ràdio Carme Clèries (premi Targarí fora Vila), el músic i professor del Conservatori de Lleida Ramon Andreu (en la categoria d’Artista), Creu Roja Tàrrega (reconeixement d’una Entitat) i el Museu de Guimerà – Monestir de Vallsanta (premi Comarcal). Els premiats han rebut una figura de bronze de l’artista de forja Josep Castellana.
Els organitzadors dels guardons han manifestat que la presència de Carme Forcadell consolida el caràcter referent dels premis Culturàlia a les terres de Lleida i al conjunt de Catalunya. A més, també han volgut reconèixer així la contribució de Forcadell en entitats com Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana.
Els premis Culturàlia, concedits al mèrit social i cultural, commemoren aquest 2017 els 20 anys. Són dues dècades de reconeixements en què s’han homenatjat un centenar de persones i entitats a favor del territori. La gala d’aquest dissabte l’han presentada l’escenògraf Llorenç Corbella i la comunicadora Carolina Tebé i ha comptat amb l’actuació del grup Diga’ls-hi Inquiets.
A la primera fira s’han deixat deu cadires buides amb llaços grocs en record dels consellers i líders socials empresonats, que també ha recordat el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tàrrega Carles Pasqual.
El director dels premis, Antoni Palou, ha assegurat que, després de 20 anys, els Culturàlia són uns guardons molt emblemàtics i tenim projecte i empenta per continuar. En aquest sentit, afirma que de candidats no ens en falten: hi ha molta gent que no mira per si mateix sinó pels altres i nosaltres els volem reconèixer.
Joaquim Capdevila Capdevila, premi intercomarcal a títol pòstum
Els Culturàlia 2017 han distingit a títol pòstum el filòleg especialitzat en sociologia històrica i semiòtica Joaquim Capdevila i Capdevila, també professor de la Universitat de Lleida (UdL), qui va morir el passat 9 de setembre amb 50 anys. Nascut a Maldà (Urgell) l’any 1967, era llicenciat en Filologia Catalana i en Psicologia i doctor en Lingüística. Va ser un prolífic investigador, expert en la història de Tàrrega i la comarca de l’Urgell. Va publicar nombrosos estudis sobre el catalanisme dels segles XIX i XX. A la vegada, va destacar com a membre del consell de redacció d’URTX · Revista d’Humanitats de l’Urgell. També va ser membre de la junta de l’Associació Alba.
Han recollit el premi la seva vídua, Sònia Rubió, que ha elogiat Capdevila com a professional i com a persona, acompanyada del rector de la UdL Roberto Fernàndez. El rector ha recordat el filòleg com una persona apassionada per la pàtria catalana i com un investigador valent i rogorós.
Carme Clèries Matamala, premi targarí/ina fora vila
Carme Clèries va néixer a Tàrrega i va estudiar al Col·legi Sant Josep. Per motius laborals, es va traslladar a viure a Barcelona, on desenvolupa la feina de redactora de la secció de política a Catalunya Ràdio, on s’encarrega de la informació relacionada amb el President de la Generalitat i el govern català. Ha estat vocal 1a de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes a la demarcació de Lleida.
Clèries ha estat guardonada pel seu rigor professional i ha assegurat que si el reconeixement arriba de casa té doble valor. També ha destacat el vertigen que fa cinc anys que viu com a redactora del política i ha assegurat que tot i que sempre intentem ser el màxim de neutrals possible no sempre és fàcil perquè també som ciutadans; no és fàcil però al mateix temps també és molt apassionant.
Ramon Andreu Gené, premi a l’artista
Músic nascut a Tàrrega l’any 1969, és un destacat intèrpret de piano d’àmbit internacional. És professor superior de piano, solfeig, transposició, acompanyament, harmonia, contrapunt, composició i instrumentació. Actualment és professor del Conservatori i Escola de Música de Lleida, concretament del Departament de Llenguatge Musical, Harmonia i Fonaments de Composició. Acaba d’editar un treball discogràfic amb el músic targarí Xavier Ribalta dedicat al poeta Josep Piera i ha interpretat diferents concerts arreu del país. Ha estat també director del Cor de Cambra Euterpe, el Cor Eurídice i l’Orquestra de Cambra de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega.
Andreu ha afirmat que en els darrers anys s’ha avançat molt per estendre l’aprenentatge de la música però poc per fer un pas endavant el la professionalització. També ha tingut un record per la commemoració del dia contra l’eradicació de la violència masclista i ha apuntat que, en 20 anys, els premis Culturàlia que s’atorguen a persones els han rebut 40 homes i només 7 dones.
Creu Roja Tàrrega, premi a l’entitat