La 24a Fira del Medi Ambient de Tàrrega arrenca amb un taller sobre alternatives sostenibles en el món de la moda

Amb una cinquantena de participants de la Cooperativa Toquem la Fibra de Vedruna Tàrrega i 2n d’Arts Plàstiques de l’Escola Ondara

 


La 24a Fira del Medi Ambient de Tàrrega ha donat avui el tret de sortida amb el taller ‘Un camí cap a la moda conscient’ a càrrec de Marta Riera Bracons, dissenyadora de l’empresa Hatimu Designs, situada a la Vall de Lord (Solsonès). L’activitat s’ha realitzat al Punt Jove i ha comptat amb la participació d’una cinquantena d’alumnes de la Cooperativa Toquem la Fibra de Vedruna Tàrrega i de 2n curs d’Arts Plàstiques de l’Escola Ondara de la capital de l’Urgell.

El taller ha fet reflexionar sobre alternatives més sostenibles i responsables en el món de la moda. Marta Riera ha introduït els participants en les tècniques d’estampació botànica i en l’ús de tints naturals, una manera de produir peces de vestir amb un menor impacte ambiental. Aquest taller vol conscienciar els joves sobre la importància de la moda sostenible i oferir eines creatives per a transformar la indústria tèxtil des d’una perspectiva mediambientalment responsable.

L’Ajuntament de Tàrrega, a través de la Regidoria de Promoció Econòmica, Treball i Turisme, organitza aquest esdeveniment anual, que enguany s’allarga durant una setmana, del 15 al 20 d’octubre, amb una programació variada d’actes adreçats a tots els públics. L’objectiu de la fira és conscienciar sobre la sostenibilitat, promovent la alimentació de proximitat, l’estalvi energètic, el reaprofitament i un consum responsable. A la vegada s’han diversificat espais tornant al centre de la ciutat. Així, el dissabte 19 d’octubre arribarà la jornada central a la plaça del Carme.

Una setmana plena d’activitats

La programació continua el dimecres 16 d’octubre amb la xerrada ‘Alimentació saludable i sostenible’, a càrrec d’Èric Jiménez Espinosa de Fundesplai, que tindrà lloc a la Biblioteca Germanes Güell a les 11 del matí. En col·laboració amb el Pla Educatiu d’Entorn, la sessió explorarà com una dieta equilibrada pot influir tant en la salut personal com en la protecció del medi ambient.

El mateix dimecres, Jaume Josa Pons presentarà el seu llibre ‘Fòssils? No gràcies’ a la mateixa biblioteca. A les 18 h, l’autor exposarà la seva visió sobre la justícia climàtica i les estratègies de les indústries de combustibles fòssils que dificulten la lluita contra el canvi climàtic.

El dijous 17 d’octubre serà el torn de la presentació del llibre ‘La Catalunya emergida’, una obra escrita per Òscar Palau i Jesús Jordi. Aquest acte tindrà lloc a les 18 h a la Biblioteca Germanes Güell i comptarà amb la presència del fotoperiodista Josep Maria Montaner, que aportarà una perspectiva visual sobre els paisatges naturals i culturals emergits a causa dels episodis de sequera.

El divendres 18 d’octubre, a partir de les 17 h, es presentarà el llibre ‘Esperit de trementina’ de Lluís Llord, també a la Biblioteca Germanes Güell. A continuació, a les 19 h, s’inaugurarà l’exposició ‘Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya’ al Palau dels Marquesos de la Floresta, una mostra organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que es podrà visitar durant tot el cap de setmana.

Fira-Mercat i activitats familiars

El dissabte 19 d’octubre serà la jornada central amb la celebració de la Fira-Mercat de Productes Ecològics i de Proximitat a la plaça del Carme. Des les 10 h fins a les 20.30 h, els visitants podran gaudir de més de 35 expositors de productes artesanals, llavors d’hortalisses, llibres especialitzats en medi ambient i remeis naturals, així com la presència d’entitats ecologistes que conscienciaran el públic sobre la necessitat de preservar el medi natural.

A més, durant tot el dia, es realitzaran diverses activitats familiars. A les 11 h, es durà a terme un taller de confecció de compreses de tela a càrrec d’Anna Puigdemasa i un taller d’elaboració de crema de garrofa a càrrec de La Garrofina. Al migdia, a les 12 h, els assistents podran gaudir de l’espectacle ‘L’Esperanceta del Pallars i les seves herbes remeieres’ i d’un showcooking amb les receptes finalistes de la campanya ‘Dilluns Llegums’ a la terrassa de l’Ateneu.

A la tarda, a partir de les 16 h, es desenvoluparan tallers i activitats diverses, com el taller de boles de llavors a càrrec d’Arteria Botànica, una performance musical amb roba recuperada presentada per Cartaes i l’Estudi de Dansa Tàrrega, una sessió de conta-contes inclusiu en pallarès i una jornada d’intercanvi de llavors dels horts, amb un taller de triatge i conservació a càrrec d’Alba Jussà.

El Palau dels Marquesos de la Floresta acollirà, a les 10 h, la jornada ‘Comunitats Energètiques: cap a una transició energètica justa’, organitzada per l’Oficina de Transició Energètica de l’Urgell. Al migdia, a les 12 h, el col·lectiu Eixarcolant oferirà la xerrada ‘Un món de llegums: una mirada nutricional i agronòmica’. Finalment, a les 17 h, l’Escola Agrària de Tàrrega organitzarà la jornada ‘Estratègies per a reduir el malbaratament alimentari’, en què participarà l’empresa Talkual de Bellpuig.

La 24a Fira del Medi Ambient clourà el diumenge 20 d’octubre amb una caminada etno-botànica a càrrec de Corremarges, amb sortida a les 10 h des del Camp dels Escolapis, on els participants podran tastar productes elaborats amb plantes silvestres. Després, a les 12.30 h, es farà l’alliberament de fauna recuperada per part dels Agents Rurals.

A la 1 del migdia, el Palau dels Marquesos de la Floresta projectarà el documental ‘Urpa, un glop fresc per a salvar l’arpella sendrosa’, produït per Limonium Natura, que tracta sobre la protecció d’aquesta espècie en perill.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.