Entre aquesta imatge i aquesta altra han passat 20 dies. El curt cicle de producció és una de les característiques del Safrà. Les flors comencen a aparèixer de manera progressiva als volts del 12 d’octubre fins a arribar a un màxim que és on es troba aquests dies la producció. A partir d’aquest moment el nombre de flors començarà a descendir i la collita s’haurà fet en un mes. L’Evaristo és un petit productor que va voler provar aquest cultiu. És un producte que econòmicament està valorat al seu preu de mercat però la realitat és que l’esforç que hi ha al darrera és molt gran perquè el treball és absolutament manual i perquè és molt difícil arribar a produir-ne grans quantitats ja que el que s’aprofita de la flor només són els tres pistils. Després de tres anys està satisfet perquè veu un progrés important.
A l’Urgell es coneix que hi ha almenys 6 productors. El Safrà és incipient encara però fa un any i mig que es va crear a Cervià de les Garrigues la primera Cooperativa catalana dedicada a aquest condiment. El Manuel n’és el seu president i a les Fires fa pedagogia i dóna a conèixer aquest producte. Ara busquen la Denominació d’Origen. I es que es tracta d’un cultiu recuperat ja que a l’Edat Mitjana era molt corrent a Catalunya i fins i tot Tàrrega comptava amb un mercat important.
El preu de mercat d’aquesta espècie és de 8.000 euros el quilo mentre que els productors en rebran al voltant d’uns 3000. Segles després el Safrà continua sent un tresor per a la cuina.