La darrera campanya arqueològica al castell de Tàrrega permet fixar l’antic perímetre de la fortalesa medieval

castelldetarrega (2)La campanya d’excavacions arqueològiques efectuada els darrers dies al castell medieval de Tàrrega ha permès delimitar l’antic perímetre del vessant sud de la fortificació. Aquesta era una de principals incògnites sobre els vestigis que ara ha quedat esvaïda gràcies a la descoberta de la base d’un mur anterior al segle XV. Es tracta d’un segment de 20 metres lineals situat quatre metres més al sud del mur visible del segle XIX. L’arqueòleg municipal, Oriol Saula, constata la significació de la troballa, que podria correspondre a una època de creixement de la fortalesa, possiblement cap a mitjans dels segle XIV. “El castell era més gran del que ens pensàvem”, apunta Saula. A més, les excavacions han permès catalogar un fragment de mur original vertebrat a l’estructura actual de la fortificació.

Descobertes tres sitges amb ceràmiques iberes

Els arqueòlegs han localitzat també un conjunt de tres sitges a l’exterior del castell, a l’interior de les quals s’han descobert 30 fragments ceràmics d’època ibèrica, demostrant que el turó fou habitat abans de la primera fortificació sarraïna. Així mateix, els arqueòlegs han fet aflorar una paret perpendicular al castell, l’origen de la qual resta pendent de datar si bé es podria correspondre a una torre. Totes les restes esmentades s’han documentat i catalogat. Finalitzats els treballs arqueològics, l’Ajuntament de Tàrrega procedeix ara a materialitzar les tasques de consolidació del conjunt. Així, s’aixeca un mur de pedra vista, de 2 metres d’alçada, que ressegueix el perímetre recentment descobert. L’obra, de 16 metres lineals, farà a la vegada de reforç del talús. La intervenció compta amb una subvenció de 20.000 euros concedida pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, juntament amb uns altres 13.500 euros aportats pel consistori targarí.

Pla director en preparació

L’Ajuntament de Tàrrega no descarta més campanyes arqueològiques en un futur. Mentre, es treballa en un pla director per fer visitables els vestigis i rehabilitar l’entorn de 10.000 m2 per integrar-lo al teixit urbà. L’objectiu seria transformar la zona en un espai de passeig i un mirador, amb el consens de totes les forces polítiques del consistori. D’altra banda, al vessant nord del castell s’inaugurarà properament la restauració de l’antic pou del gel. Considerat l’origen de la vila medieval targarina, el castell ocupa 1.300 m2 de superfície i és un bé cultural d’interès nacional segons la Llei del Patrimoni Cultural Català del 1993. Es troba inclòs dins la Carta Arqueològica de l’Urgell i és propietat de l’Ajuntament de Tàrrega des del 1984.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.