La Protectora d’Animals del municipi ha presentat un conte infantil per fomentar l’adopció de gossos · El certamen manté la vigència del seu missatge en favor d’un futur més sostenible
La 20a Fira del Medi Ambient de Tàrrega tanca avui les portes després de rebre durant aquest cap de setmana una alta afluència de visitants i molta participació. La majoria de tallers, xerrades i espais d’activitats han fet el ple, distribuïts al redós de la plaça de les Nacions sense Estat. En un moment de debat sobre la crisi climàtica i la presència invasiva de plàstics a la natura, Tàrrega ha fet pedagogia dels valors ecològics per generar entre la ciutadania nous hàbits quotidians que ajudin a un futur més sostenible. Així ho ha recordat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, que també ha destacat la vigència del missatge de conscienciació mediambiental que promou la fira dues dècades després de la primera edició. Les regidories de Promoció Econòmica i Medi Ambient, organitzadores del certamen, fan un balanç molt positiu de la convocatòria, la qual ha aconseguit atraure grans i petits.
Llibre infantil contra l’abandonament de mascotes
La Protectora d’Animals de Tàrrega ha presentat avui diumenge en el marc de la 20a Fira del Medi Ambient el seu conte infantil titulat ‘El Teo, un caçador de somnis’ (Diversa Ediciones). És una publicació que, de forma amena i pedagògica, consciencia contra l’abandonament de les mascotes alhora que en fomenta l’adopció. Inspirat en la història real del gos Teo, l’obra compta amb textos de Mireia Segarra i Olga Marsal (voluntàries de l’entitat) i il·lustracions de Georgine Miret. Els beneficis obtinguts amb la venda del llibre es destinaran a l’activitat de la Protectora, que dona refugi a gossos abandonats. Durant la presentació també ha participat el músic Fustegueres. L’Ajuntament de Tàrrega contribueix a la iniciativa solidària i ha adquirit 150 exemplars per cedir-los als centres de primària i la biblioteca.
Reduir, reciclar i reutilitzar
Tàrrega també ha estat altaveu contra la proliferació dels plàstics d’un sol ús. Per a combatre aquesta xacra mediambiental, que cada vegada posa més en risc la biodiversitat, Greenpeace i GEMA han difós a la capital de l’Urgell les seves campanyes de sensibilització. Cartaes, a més, ha ofert una desfilada de moda amb roba de segona mà per promoure la reutilització. Per un altre cantó, l’Agència de Residus de Catalunya ha portat fins a Tàrrega la campanya ‘Som gent de profit’ per lluitar contra el malbaratament alimentari. Accions reivindicatives com ‘Salvem els Plans de Conill’ o el mapa dels conflictes ambientals de Catalunya també han trobat a la fira una plataforma de divulgació. Per la seva banda, el Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Tàrrega han fet una crida a la ciutadania per intensificar el reciclatge. Segons les dades exposades del 2018, Tàrrega situa el seu índex de recollida selectiva en el 37% (encara lluny del 50% fixat per a l’any 2020). Així mateix, cada targarí/na genera al mes 36,9 quilos de brossa.
Gastronomia ecològica i de proximitat
Els visitants també han pogut descobrir els sabors dels productes de la terra gràcies a l’espai Ecotast, que dona cabuda a productors agroalimentaris de producte ecològic de qualitat a partir de maridatges i demostracions culinàries. Avui diumenge, per exemple, la cuinera Ada Parellada ha impartit un taller sobre cuina sostenible. Altres al·licients lúdics han estat ‘La città infinita’, un joc constructiu i cooperatiu amb materials de fusta reciclats. Els menuts també han pogut fer farina de blat de moro; conduir karts elèctrics; o conèixer els beneficis de l’equinoteràpia.