La Sala Marsà de Tàrrega acull part del llegat de Jaume Minguell

Es tracta d’una exposició col·lectiva amb obres d’artistes targarins que van rebre el mestratge del pintor, referent artístic durant la Transició

Tàrrega ha inaugurat avui dijous una segona exposició dedicada al pintor local Jaume Minguell Miret (1922-1991) en commemoració del centenari del seu naixement. A la mostra retrospectiva que durant tot l’estiu acull el Museu Tàrrega Urgell amb obra de l’autor, s’afegeix ara a la Sala Marsà una proposta col·lectiva que reflecteix l’empremta deixada en artistes targarins posteriors. Són noms que es van consolidar els anys 80 i 90, i que en diferents moments del seu procés d’aprenentatge van tenir a l’abast el savi consell del mestre Jaume Minguell. D’aquí el nom de l’exposició, Mestratge. Els artistes participants són Pilar Anglarill, Alba Bosch, Carmina Castelló, Josep Giribet, Josep Minguell, Montserrat Sabi, Domènec Serra, Benjamí Tous i Maite Villafranca.

L’exposició, que romandrà oberta fins al proper 25 de setembre, també serveix per posar de relleu la faceta de Minguell com a docent. En aquest sentit, el pintor targarí va esdevenir fonamental per orientar i formar futurs artistes, convertint-se en una figura referencial en el panorama cultural de Tàrrega durant l’època de transició. Així ho han manifestat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, en el decurs de la inauguració de la mostra. Des del consistori també s’ha subratllat la importància de l’exposició, la qual ajuda a fer visible com l’estil pictòric i els coneixements de Minguell van marcar els seus deixebles i alumnes.

Per la seva part, el comissari Xavier Garcia ha detallat que la mostra aplega una vintena de peces de diverses tècniques, majoritàriament de pintura i dibuix, i ha destacat el valor de la proposta en aplegar obres de fins a nou artistes targarins. “Feia temps que no es podia veure a Tàrrega una mostra antològica temporal d’aquestes característiques”, ha assenyalat. També han assistit a l’acte els artistes Alba Bosch, Josep Giribet, Montserrat Sabi, Domènec Serra i Josep Minguell, fill de Jaume Minguell que ha heretat la tradició pictòrica. “Ha estat un pare artístic per a tots nosaltres”, han coincidit a afirmar tot evocant que “Jaume Minguell sentia passió per transmetre el seu coneixement i la seva lluita en favor de l’art i la creació”.

Jaume Minguell Miret és considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX amb una trentena de conjunts artístics realitzats mitjançant la tècnica de la pintura al fresc arreu de Catalunya. Igualment notable són les seves pintures sobre tela de caràcter expressionista, obra connectada amb els moviments europeus d’avantguarda posteriors a la Segona Guerra Mundial. La seva formació va ser més autodidacta que acadèmica per l’ambient artístic empobrit que li va tocar viure. La pintura al fresc fou, per a Minguell, una via de reivindicació d’una pintura més autèntica i humana. L’any 1988 va rebre el Premi Medalla Morera d’Arts Plàstiques. Amb motiu del centenari del naixement de Jaume Minguell, la capital de l’Urgell promou les dues exposicions al Museu Tàrrega Urgell i la Sala Marsà, amb l’assessorament de la família, per donar a conèixer el llegat de l’artista targarí, no prou reconegut.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.