La Trobada Nacional de Balls de Diables i la mostra de microtreatre ‘A Pèl’, activitats destacades del mes de juny a Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019

Roda de premsa CCCC2019-2081_Foto Jordi Prat

Fotografia Jordi Prat

La plaça del Fossar de la capital de la Segarra ha acollit avui la presentació de les accions previstes pels pròxims dos mesos, entre les quals destaquen ‘Arquitectour’, un recorregut per habitatges del centre històric, la producció pròpia ‘Bachendansa’, que combina música i dansa al voltant de l’obra de Bach i l’exposició fotogràfica ‘Prop de Hollywood’, que recupera les instantànies cinematogràfiques de rodatges de superproduccions nord-americanes dels germans cerverins Claudi i Frederic Gómez

El co-comissari de Cervera 2019, Marc Comas, ha explicat que els actes organitzats durant el primer semestre han servit per crear nous públics i consolidar l’aposta pels espectacles de petit format i de producció pròpia i destaca la presència massiva de públic a tots els muntatges

Cervera, 3 de juny de 2019.-  Una cremada de foc a la plaça del Fossar de Cervera ha servit per iniciar avui l’acte de presentació de les activitats previstes el juny i el juliol a Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019. Durant aquests dos mesos, la Capitalitat programarà més d’una quinzena d’activitats de disciplines com la música, la dansa, la fotografia, els audiovisuals o la cultura tradicional.

Entre les activitats destacades sobresurten la Trobada Nacional de Balls de Diables de Catalunya. En aquesta, que se celebrarà el dissabte 8 de juny, més de 1.000 diables s’aplegaran a la capital de la Segarra, en un dels actes de foc més importants que s’han fet a les Terres de Lleida. Està previst que es cremi mitja tona de pólvora. La trobada coincideix amb el 25è aniversari de la colla local ‘Els Carranquers’.

El darrer cap de setmana de juny, Cervera acollirà la mostra de microteatre ‘A Pèl’. La iniciativa, que porta com a subtítol ‘Condensació teatral en espais singulars’, representarà vuit obres de microteatre de 15 minuts de durada en vuit espais singulars al voltant de la plaça Major i amb un aforament de 25 persones. A l’acte de presentació de les activitats dels mesos de juny i juliol han assistit la directora general de Cultura Popular, Maria Àngels Blasco, el paer en cap de Cervera, Ramon Royes, el co-comissari de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, Marc Comas, el cap de colla dels ‘Carranquers’ de Cervera, Jordi Calafell, representant de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Jordi Lloberes i el coordinador de la mostra de microteatre ‘A Pèl’, Xavi Hidalgo.

 Èxit de públic el primer semestre

Marc Comas ha assegurat que “hem programat propostes d’una qualitat artística alta i un nivell tècnic molt elevat. A més, els espais han fregat el 100% d’ocupació”. Comas ha assenyalat que les activitats han permès assolir alguns dels objectius plantejats amb la capitalitat, com la creació de nous públics, la multidisciplinarietat o el foment dels espectacles de producció pròpia i en petits formats. A més, ha valorat de forma molt positiva la participació i la xifra d’assistents a les activitats del primer trimestre de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019.

Una de les iniciatives de més èxit ha estat l’impacte de la cançó ‘Surt el sol’, composta expressament per La Terrasseta de Preixens per la Capital, i que s’ha integrat amb molt d’èxit en el dia a dia del territori. De fet, moltes escoles l’han utilitzat com a tema a interpretar en les seves classes de música o en els festivals de final de curs. La cançó ha tingut un gran nombre de visualitzacions a les diferents plataformes i xarxes socials.

Rutes per habitatges històrics, dansa amb l’obra de Bach i fotografies de cine, noves propostes

El diumenge 9 de juny, Cervera estrenarà ‘Arquitectour’, on es visitaran habitatges del centre històric, pertanyents a diferents moments constructius des del segle XVII al segle XXI. El recorregut permetrà veure l’evolució tipològica de diferents edificacions que s’adapten a maneres de viure i de projectar-se en relació amb la societat i el context urbà. Es tracta d’una ruta a peu, adreçada al públic en general i que comptarà amb experts en història de l’art i arquitectes que mostraran interiors de difícil accés.

La plaça de l’Església de Guissona serà el lloc on s’estrenarà l’espectacle ‘Bachendansa’ el dissabte 20 de juliol. A l’obra, la música barroca i la dansa contemporània es fusionen amb la presència de dos agents locals: la Jove Companyia de l’Escola de Dansa Montse Esteve de Guissona i l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior, amb seu a Cervera i dirigida per Jordi Castellà. ‘Els concerts de Brandenburg núm. 3 i 5’ seran les obres més destacades del programa, uns concerts cabdals de la història de la música i típics de l’estil barroc.

Aquest muntatge, que reforça els conceptes de territori, producció pròpia, multidisciplinarietat i diàleg contemporani, que des de la programació de la capital cultural s’entenen com a prioritaris, s’estrena a Guissona i després, a l’agost, es podrà veure a Sant Guim de Freixenet i finalment, al desembre, a Cervera. En el cas de Cervera, ‘Bachendansa’ tancarà la Capitalitat.

El testimoni gràfic de l’enregistrament de superproduccions de Hollywood a Cervera és el ‘leit motiv’ de l’exposició ‘Prop de Hollywood’, que s’inaugurarà el divendres 12 de juliol, en la qual es mostraran fotografies dels germans cerverins Claudi i Frederic Gómez. Fins als 29 de setembre, es podrà visitar el llegat dels germans Gómez, que supera les 6.000 fotografies, on es documenten centenars de rodatges amb la participació d’actors mítics com Ava Gardner, Charlton Heston, Sophia Loren, Rita Hayworth o Omar Sharif.

 11 espectacles a sis espais al ‘MMEU’

A partir del 15 de juliol, Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019 reprèn les activitats del Moments Màgics Espais Únics (MMEU), el cicle de microaccions artístiques en espais singulars. Després de la primera part, que es va celebrar el març sota el títol ‘Sota Teulada’, al juliol tindrà lloc la segona, anomenada ‘Cel Obert’. Està previst que es desenvolupin 11 espectacles en sis espais diferents de la ciutat

—————————————————————————————————————

CERVERA, CAPITAL DE LA CULTURA CATALANA 2019

 

Prop de 200 activitats a la Capital de la Cultura Catalana

Cervera es convertirà, al llarg de tot aquest any 2019, en la Capital de la Cultura Catalana gràcies al desplegament d’un programa d’activitats, format per prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, que tenen per objectiu posar en relleu la riquesa cultural de la capital de la Segarra i el seu territori.

Al llarg de pràcticament un any, un comissariat creat específicament per a l’ocasió ha confeccionat la programació d’actes de la ciutat més petita de totes les viles que han estat distingides amb el títol de Capital de la Cultura Catalana i que agafa el relleu de Manresa, la capital del Bages, ciutat distingida amb aquest reconeixement l’any 2018. La programació que s’ha presentat és el resultat d’un procés participatiu en el qual s’han consultat prop d’una cinquantena d’associacions culturals del territori. Aquest treball de fons es concreta en una programació que aposta per la creació més que per l’exhibició, i presenta 70 projectes culturals i artístics de nova creació que, un cop desplegats, donaran lloc a més d’un centenar d’accions culturals que se celebraran durant tot un any.

A banda d’aquests projectes de nova creació, Cervera acull en la seva agenda cultural de caràcter estable altres cites anuals imperdibles, com l’Aquelarre, el Festival de Pasqua (de música catalana), el Curs Internacional de Música-Càtedra Emili Pujol (tot un referent a escala nacional i internacional, amb participació activa d’alumnes d’arreu) i La Passió medieval, així com una llarga llista d’exposicions i intervencions patrimonials que es veuran reforçades pel fet de formar part de la programació de la capitalitat. La suma de totes aquestes activitats (ordinàries i extraordinàries) inundarà aquest any 2019 de cultura la capital de la Segarra, amb un total de prop de 200 activitats culturals interdisciplinàries adreçades a tots els públics.

Segons va explicar Ramon Royes, paer en cap de Cervera, durant la presentació dels actes, un dels reptes principals de la capitalitat ”és, sens dubte, dinamitzar la pròpia agenda cultural

estable de Cervera a partir de la capitalitat, consolidar igualment el rol dels equipaments culturals de referència a casa nostra i treballar d’una manera molt directa amb les entitats locals per potenciar els seus valors de participació i representativitat”.

Sota el concepte que ”la cultura ha d’anar més enllà del fet cultural”, molts projectes inclosos en el programa d’actes de la capitalitat neixen amb voluntat de continuïtat. Així doncs, la producció pròpia es concep per generar no només un impacte cultural, sinó també econòmic en el territori.

Encara en relació amb els espectacles de nova producció, la comissió organitzadora de la capitalitat de Cervera defensa que ”la producció pròpia permet desenvolupar projectes únics, innovadors, multidisciplinaris, arrelats al territori que generen sinergies i aliances entre artistes, creadors, entitats i públic i provoquen un impacte positiu en l’economia local i comarcal; d’aquí el perquè de prioritzar aquest element”, asseguren.

La programació implica, segons els organitzadors, ”entendre la cultura d’una manera innovadora, capaç de transformar, d’incidir i de reivindicar la pròpia identitat, i expressa igualment la voluntat de presentar una perspectiva cultural de caràcter volgudament universal”. ”Això ens porta a l’experimentació per generar impacte econòmic”, afegeixen. ”És una programació arriscada en tots els sentits, especialment en relació amb la creació de nous públics.” En aquest sentit, els responsables municipals han recordat que, ”com a servidors públics que som, hem d’assumir riscos a favor de la democratització de la cultura”.

Tot plegat representarà que durant aquest 2019 la vila de Cervera tindrà una renda cultural per càpita que implica superar els índexs de països pioners en la inversió en cultura per habitant.

Els eixos programàtics de la capitalitat

Pel que fa a la programació de la capitalitat de Cervera, tot i que serà volgudament diversa, interdisciplinària i heterogènia, s’articula de manera clara sobre la base de cinc eixos argumentals que, a tall de discurs narratiu i d’intencions, relacionen tots els aspectes de la programació.

Aquests eixos, que a l’hora esdevenen idees motor, són:

  1. Mirada contemporània
  2. Nous públics
  3. Cultura transformadora
  4. Territori
  5. Transmissió

 

Mirada contemporània

Sota el concepte Mirada contemporània s’aglutinen accions per entendre el passat com una eina de present, però sobretot de futur. És a dir, s’ha buscat la manera d’explicar el patrimoni entès en el sentit més ampli del terme, a través de noves mirades i des d’una visió actual.

En aquest eix de la programació, destaquen projectes com el mateix espectacle inaugural, MEM; els sis Diàlegs (intervencions artístiques de diferents creadors en espais distints), o el projecte Museu de Carrer, una aplicació d’smartphone de nova creació que aproparà el patrimoni local al ciutadà i/o al visitant.

 

Nous públics

Es pretén crear accions inclusives en què tothom s’hi senti representat i interpel·lat. La programació vinculada a aquest eix preveu activitats per a tot tipus de públic, així com maneres de fer que fomentin la introducció de noves disciplines artístiques.

En aquest context, projectes com les dues edicions emmarcades en el projecte Moments Màgics Espais Únics-MMEU (març i juliol), microespectacles multidisciplinaris de petit format que tenen lloc en espais singulars de Cervera o el festival de microteatre A Pèl, amb obres de teatre breus en espais no convencionals, resulten pilars d’aquest eix. També n’és un clar exemple la cançó que ha creat La Terrasseta de Preixens, Surt el sol, com a banda sonora de la capitalitat.

 

Cultura transformadora

Un altre dels propòsits de la programació és que les accions culturals provoquin un impacte positiu en l’economia, el turisme, l’educació i, en definitiva, en tota la societat. La programació de la capital cultural de Cervera promou projectes de producció pròpia que puguin esdevenir estratègics.

Seguint aquestes idees, s’han creat propostes com Artèria, accions artístiques als aparadors del carrer Major de Cervera amb l’objectiu final que aquests espais s’acabin llogant i, per tant, es pugui dinamitzar el centre històric del municipi. També s’emmarca en aquest eix l’exposició Les tres cultures, una mostra sobre les cultures cristiana, musulmana i jueva, que han deixat empremta en una ciutat d’alt valor patrimonial com Cervera, vistes amb una mirada contemporània. L’exposició tindrà lloc el mes de novembre vinent.

 Territori

Territori té dues clares voluntats: d’una banda, posar en valor els artistes i creadors del territori i, de l’altra, produir accions culturals i artístiques tenint en compte el territori, però amb voluntat de transcendir els límits geogràfics de Cervera. En els dos casos hi ha una clara voluntat d’elevar l’autoestima de la ciutadania per la cultura i el patrimoni de Cervera i de l’entorn més proper.

En aquest àmbit, destaquen projectes com Córrer la veu, amb diferents iniciatives a l’entorn de la lectura; Bach en dansa, que fusiona dansa contemporània i música en directe amb la Jove Companyia de l’Escola de Dansa Montse Esteve de Guissona i l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior, amb seu a Cervera. També s’hi inclouen altres iniciatives, com Lo paper, un espectacle teatral i musical creat conjuntament per totes les companyies teatrals de Cervera; una exposició sobre els germans cerverins Gómez Grau, que van ser uns reconeguts fotògrafs de grans produccions de Hollywood, o la cantata L’espill encantat, basada en poemes del cerverí Jaume Ferran.

Transmissió

Apel·la a la memòria, el reconeixement i l’herència cultural i artística. Engloba aquells projectes en què es transmeten aquests coneixements mitjançant diversos formats, canals i disciplines.

Entre les propostes més destacades d’aquest eix, figuren el festival de contes Segamots, que tindrà lloc al setembre; l’exposició Artesans del barroc, que mostra el patrimoni barroc de la capital de la Segarra o la Trobada Nacional de Diables i Carranquers, entre d’altres.

 Noms propis de la capitalitat de Cervera

La programació de la capitalitat d’aquest 2019 inclou noms propis destacats de l’escena nacional i amb forta presència en l’àmbit internacional, entre els quals destaquen la companyia de dansa que lidera la ballarina d’Alcoi Sol Picó, el músic igualadí Jordi Savall, la companyia de teatre cerverina Fadunito, el músic Jaume Pla (Mazoni), el periodista cerverí Josep Ramoneda, el poeta Josep Pedrals, el cineasta Xavier Marrades (establert a Cervera), el compositor Salvador Brotons, per citar-ne alguns.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.