Tàrrega fa un pas més per ajudar la ciutadania ucraïnesa que arriba a la capital de l’Urgell fugint de la guerra amb Rússia. L’Ajuntament fa una crida a persones que parlin ucraïnès i català i/o castellà per tal d’atendre en millors condicions les persones refugiades que s’estableixin a la ciutat. Així ho ha anunciat avui l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, que també ha avançat que el consistori estudia “organitzar cursos per tal que aquestes persones aprenguin la nostra llengua, tal com ens han demanat des de la comunitat ucraïnesa targarina”. Les persones interessades en oferir aquest acompanyament lingüístic poden oferir-se omplint el formulari que trobaran a la pàgina web www.tarrega.cat/suportaucraina o bé adreçant-se a les oficines d’Acció Social de Tàrrega (c/ Sant Pelegrí, 74 de 8 del matí a 3 de la tarda).
Demanda d’allotjament
El consistori ha habilitat un altre formulari adreçat a les persones que vulguin acollir una persona o família ucraïnesa a casa seva o en un habitatge de la seva propietat. Des que dissabte al matí es va fer pública aquesta iniciativa, l’Ajuntament ha registrat una trentena d’oferiments per acollir ciutadans ucraïnesos, que permetrien oferir un sostre a les persones provinents del país atacat per Putin que no tinguin ni família i amistats a la nostra ciutat. Aquest formulari també està disponible a la web www.tarrega.cat/suportaucraina.
Campanyes de recollida de material
En aquest espai, també hi trobareu informació de les iniciatives que el consistori, conjuntament amb la comunitat ucraïnesa de Tàrrega, ha posat en marxa per ajudar la població d’Ucraïna. És el cas de les campanyes de recollida de medicaments i material de primers auxilis mitjançant les farmàcies de la ciutat, així com la recaptació de material de roba d’abric, sacs de dormir, piles i bateries, productes de neteja personal o aliments, que es duu a terme a les escoles de la ciutat, la Casa Consistorial i les oficines d’Acció Social. En només una setmana, la ciutadania targarina ha contribuït a recollir una quarantena de caixes de material de tota mena. Ambdues campanyes segueixen en marxa. Podeu consultar els llistats de medicaments i material necessaris a les infografies que trobareu a www.tarrega.cat/suportaucraina i a les xarxes socials de l’Ajuntament.
Reunió amb el subdelegat del Govern
Per tractar l’atenció que des dels municipis s’ofereix a la població ucraïnesa refugiada, aquest matí l’alcaldessa de Tàrrega, la regidora d’Acció Social d’Intervenció i representants de la comunitat ucraïnesa de la ciutat han mantingut una reunió amb el subdelegat del Govern central a Lleida, José Crespín. “Tots estem pendents que la Unió Europea determini quina mena de permís s’atorga a totes aquestes persones”, ha explicat Pijuan. La primera edil també ha exposat que des que va esclatar el conflicte bèl·lic, el passat 24 de febrer, fins a 30 persones provinents d’Ucraïna s’han empadronat a Tàrrega, si bé la comunitat ucraïnesa afirma que són moltes més les que han arribat a la capital de l’Urgell. L’alcaldessa recomana a totes aquestes persones que s’empadronin a la ciutat per tal de tenir accés a la sanitat pública i, en el cas que sigui necessari, escolaritzar els seus infants.