L’Ajuntament de Tàrrega enceta un projecte per reivindicar el treball invisible de les dones

En el marc del 8-M, la Regidoria de Feminismes impulsa la campanya ‘Teixint cures’

Tàrrega iniciarà aquest 8-M, Dia Internacional de les Dones, un projecte per reivindicar i fer visible el treball de les dones en el context de l’economia submergida, que, per la seva importància i extensió, s’allargarà fins al 8-M del 2025. El lema de la nova campanya, ‘Teixint cures’, posa el focus aquest 8-M en les tasques invisibles i no reconegudes que històricament han fet i continuen fent les dones en l’àmbit de la llar per al sosteniment, benestar i reproducció de la vida, i també de producció d’elements essencials per al seu manteniment (àpats, roba, higiene, etc.).

En el marc d’aquesta commemoració, sota l’organització de la Regidoria de Feminismes, la capital de l’Urgell ha preparat un extens programa d’activitats que giren entorn dels treballs de cures, tradicionalment desenvolupats per dones quasi en solitari i que no han estat valorats ni social ni econòmicament. L’exposició que fins al 8 d’abril es podrà veure a la plaça del Carme de Tàrrega, establiments comercials de la ciutat, el bar del Local Social del Talladell i les xarxes socials vol posar en valor totes aquestes tasques en l’àmbit domèstic i la seva relació amb les cadenes globals de cures. De la mateixa manera, la mostra ‘Teixint cures’ vol reivindicar la sororitat existent entre les dones, ja que la xarxa entre elles és fonamental per conciliar la vida familiar i laboral; alhora que denuncia que la sobrecàrrega que pateixen les dones incideix en el deteriorament de la seva salut, tant física com mental.

La campanya s’ha plasmat en vuit cartells, amb imatges de Dani Hernández i disseny de Rosa Colilles, que exemplifiquen algunes de les tasques de cures que, encara avui, no es reparteixen de manera equitativa entre els membres d’una mateixa família. Aquest dimecres se n’ha presentat el contingut davant els mitjans de comunicació. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha destacat la transversalitat i diversitat de la iniciativa, que compta amb la implicació de diverses regidories del consistori. “‘Teixint cures’ és fruit d’un treball transversal que farà que molta més gent se senti interpel·lada pels missatges que difon”. Per la seva part, la regidora de Feminismes, Alba Castellana, ha subratllat que “no tan sols parlem d’economia submergida sinó també d’immigració, ja que ha canviat el perfil de les dones que treballen en tasques de cura”.

Es tracta, per tant, de donar visibilitat a tot un seguit de tasques que esdevenen una doble càrrega de treball per a les dones, que han de compaginar, per manca de corresponsabilitat i conciliació, el treball remunerat de l’àmbit laboral amb el treball no remunerat de l’àmbit domèstic. Al mateix temps es volen denunciar les males condicions laborals associades al treball domèstic i de cures, especialment greus en els grups socials més vulnerabilitzats, com els formats per dones immigrants o en situació irregular.

Activitats de tota mena amb segell feminista

Aquesta temàtica no tan sols serà l’eix de l’exposició ‘Teixint cures’ sinó de bona part de la programació d’aquest 8-M. Hi destaquen la taula rodona que acollirà la Biblioteca Pública Germanes Güell dissabte 9 de març (11.30 h) inclosa també en el cicle de conferències ‘Km 0’. Márcia Botelho de Oliveira, doctora en Treball Social, Soukaina El Yazidi Fadil, llicenciada en Dret, i Norma B. Alarcón Espinola, estudiant de psicologia, polifacètica i polivalent, compartiran amb el públic assistent la seva experiència com a dones migrades.

La doctora en Treball Social Márcia Botelho de Oliveira també serà l’encarregada de pronunciar la conferència ‘La importància de les cures i el seu impacte en la vida de les dones’ el proper dimecres 13 de març (19.30 h, Biblioteca Pública Germanes Güell). Prèviament (19 h) es desgranarà tota la programació de la campanya, que inclou una quinzena de propostes fins al 8 d’abril. A més a més, el dimecres 20 de març (18.30 h) les pantalles de Cinemes Majèstic projectaran diversos curtmetratges que tracten aquesta temàtica. L’entrada per a l’activitat és gratuïta.

Com és costum, el divendres 8-M, tindrà lloc la lectura del Manifest a les 12 del migdia a la plaça Major. També divendres 8 de març (22 h), l’Espai MerCAT acollirà el concert de la rapera rural feminista Bewis de la Rosa, que presentarà a Tàrrega els temes del seu primer disc, ‘Amor más que nunca’, en el marc del cicle musical Tàrrega Sona.

Segona edició d’Efímera

Un altre esdeveniment destacat de la campanya és la segona edició de la jornada sobre ecofeminisme i art efímer el dissabte 6 d’abril (d’11 a 14 h, Escola Ondara), que posarà punt final a la campanya del 8-M 2024. Sota el nom d’Efímera s’hi construiran col·lectivament tres obres d’art de durada finita liderades per Bambusa, Lluïsa Gabarra i la cooperativa Corremarges. Aquesta acció s’acompanyarà d’una mostra de productes vegans i una paella popular vegana elaborada pel xef lleidatà Víctor Nicolau. La jornada culminarà amb un bingo solidari a favor de la Protectora d’animals de Tàrrega i TarreGats (15 h).

Abans, el divendres 5 d’abril (19 h), la Biblioteca Pública Germanes Güell acollirà la projecció de l’entrevista realitzada a l’artista plàstica conceptual Fina Miralles pel festival Natures’21 que comptarà amb la presència de la ballaria, coreògrafa i professora de dansa Olga Tragant.

Ampli ventall de propostes

D’altra banda, la programació del 8-M inclourà també el dissabte 9 de març la celebració de la 6a edició de la Gamverrada, trobada de colles de cultura popular liderades per dones sota l’organització de La Verreta de Guixanet. El dissabte 16 de març s’ha organitzat un taller de tints vegetals i un altre de fotobrodat, el dissabte 23. Ambdós tindran lloc de 10.30 a 13.30 h a l’antic escorxador. Per prendre-hi part cal inscripció prèvia (feminismes@tarrega.cat o missatge de WhatsApp al 649 598 303).

La programació es completarà amb l’espectacle ‘Els dons de les dones’ que oferirà la companyia Poker de Iaies a l’Espai Molí del Talladell el divendres 16 de març a les 8 del vespre i el tast de vins posterior (21.30 h). Ambdues propostes organitzades per l’Associació de Dones Verge del Pedregal.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.