L’Ajuntament de Tàrrega finalitza una nova campanya d’excavacions arqueològiques a la zona del castell medieval

Nova fase d'excavacions a l'entorn del castell medieval de TàrregaTercera fase de treballs al vessant sud de la fortificació per definir el seu antic perímetre i consolidar l’estructura · L’actuació, coordinada pel Museu Comarcal de l’Urgell, ha comptat amb una subvenció de 35.000 euros aportada per la Generalitat de Catalunya

L’Ajuntament de Tàrrega ha finalitzat una nova campanya arqueològica a la zona del castell medieval de Tàrrega. Es tracta de la tercera fase de treballs realitzats al vessant sud de la fortificació, àrea que s’excava des de l’any 2014. La intervenció, realitzada per l’empresa Iltirta Arqueologia amb supervisió del Museu Comarcal de l’Urgell i la Regidoria de Cultura, ha proporcionat dades sobre el perfil original del castell. Així, s’han definit les dimensions del sitjar de la fortificació en època medieval i la utilitat de les estructures localitzades a la part inferior del vessant. En el decurs dels darrers quatre anys ha estat possible de fixar les etapes de construcció que experimentà el castell al llarg dels segles. “Gràcies a les diverses fases d’excavació hem esbrinat que el castell de Tàrrega era més gran del que ens pensàvem, conclusions que ara queden corroborades”, ha apuntat Oriol Saula, director tècnic del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega.

La campanya d’excavacions ha comptat amb un pressupost de 35.000 euros, aportats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural). Les tasques, realitzades en una superfície de vora 1.500 m2, també han servit per localitzar estructures corresponents a un celler i una casa construïda fora del perímetre de les muralles medievals, possiblement durant el segle XIX. Aquesta casa s’aixecà parcialment damunt de sediments que colmaten un gran retall al vessant (retall que caldrà veure en futures campanyes quina funció tenia).

Futura actuació d’ordenació urbanística per posar en valor el patrimoni històric

Totes aquestes intervencions arqueològiques permetran assentar les bases de la futura actuació d’ordenació urbanística per posar en valor les restes patrimonials del vessant sud del castell i crear un espai que possibilitarà la contemplació de l’estructura del segle XV a la banda sud, el testimoni més significatiu de les restes conservades de la fortalesa. L’actuació, en el marc d’un pla director, vol aprofundir en el coneixement del castell i el seu entorn constituint una important acció de conservació del patrimoni històric. Considerat l’origen de la vila medieval targarina, el castell és un bé cultural d’interès nacional segons la Llei del Patrimoni Cultural Català del 1993. Es troba inclòs dins la Carta Arqueològica de l’Urgell i és propietat de l’Ajuntament de Tàrrega des del 1984.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.