L’Ajuntament de Tàrrega iniciarà el proper dilluns 11 de novembre la fase final dels pressupostos participatius 2024. Es tracta de la votació en què la ciutadania podrà escollir d’entre la desena de projectes finalistes, seleccionats el passat mes de juliol. Com ja es va informar, la proposta guanyadora s’executarà mitjançant una partida de 100.000 euros del capítol d’inversions durant l’any 2025.
Serà una votació telemàtica i presencial en què podran participar totes les persones empadronades al municipi de Tàrrega majors de 16 anys. El període de votació finalitzarà el diumenge 1 de desembre. Cada votant podrà seleccionar un màxim de fins a tres propostes.
La votació telemàtica es durà a terme mitjançant el web participa.tarrega.cat, on també es podrà consultar informació detallada de les propostes finalistes. Pel que fa al format presencial, es podran dipositar les butlletes a les urnes situades en sis equipaments públics: Casa Consistorial, Biblioteca Germanes Güell, Centre d’Entitats, Casal Cívic, Piscina Coberta i Oficina d’Acció Social (carrer de Sant Pelegrí, 74).
En aquests punts es disposarà de butlletes físiques per exercir el vot. També es lliuraran butlletes en domicilis i se’n podran trobar en edificis municipals i altres llocs estratègics.
Les persones assistents al taller participatiu del passat juliol van seleccionar la desena de projectes finalistes d’entre les 42 propostes validades pels serveis tècnics municipals segons el compliment dels requisits. Cal destacar que en total s’havien rebut més de 200 propostes, de les quals 42 van passar el triatge. La desena de projectes que arriben a la votació final són:
Pumptrack a la zona esportiva: construcció d’un circuït asfaltat amb diferents traçades, corbes, desnivells i salts per a la utilització de tot tipus de vehicles de rodes no motoritzats (bicicletes, patinets, patins en línia).
Rugbi al camp de futbol: habilitació i adequació del camp de futbol perquè també s’hi pugui practicar el rugbi. També s’adquiririen porteries, protectors de seguretat i pals de la zona de marca.
Millora de l’accessibilitat de vianants: eliminació de barreres arquitectòniques a les voreres de més concurrència i en punts estratègics del municipi per tal de millorar l’accessibilitat dels vianants.
Millora de les pistes de bàsquet i futbol de Can Colapi: substitució de les porteries i les cistelles, il·luminació de l’espai i pintura de les marques i línies al terreny de joc
Millora del parc de cal·listènia: instal·lació de noves barres al parc de cal·listènia del carrer de Joan Brossa. També s’afegirien punts de llum per a il·luminar l’espai i una font.
Aula d’estudi a l’Escola Municipal de Música: construcció d’una aula d’estudi a l’Escola Municipal de Música per tal que l’alumnat puguin gaudir d’un espai confortable i adient per a treballar i fer deures.
Il·luminació de passos de vianants: col·locació de punts de llum per a reforçar la seguretat als passos de vianants més estratègics en horari nocturn i/o en hores de poca llum o visibilitat.
Incrementar l’arbrat de Tàrrega: augmentar la quantitat de vegetació autòctona mitjançant la plantació de nous arbres en zones estratègiques (amb reg automàtic si s’escau). S’incrementen així les zones d’ombra.
Cobrir la pista esportiva d’Altet: amb aquesta inversió es proporcionaria ombra a l’estiu i aixopluc els dies de puja en un dels punts de trobada habituals d’aquesta població.
Establir i senyalitzar punts concrets on dipositar ajuda alimentària als gats ferals: instal·lació de casetes, menjadores i abeuradores per reduir l’impacte visual als carrers, fent més eficient l’alimentació i la higiene.
Miquel Nadal, regidor de Participació Ciutadana, ha manifestat que “el procés de pressupostos participatius atorga poder de decisió a la ciutadania més enllà dels càrrecs electes i tècnics municipals. Això fa que la democràcia sigui cada cop més propera”.
Aquesta és la tercera edició dels pressupostos participatius de Tàrrega. S’ha de recordar que els projectes susceptibles de ser presentats i votats han de ser de competència municipal; que no contradiguin els plans aprovats; que siguin tècnicament realitzables i econòmicament viables; i que respectin el marc jurídic i legal. A més, han de ser projectes d’inversions complets, amb principi i fi (i no executats per fases).