L’Àrea de Cooperació Municipal de la Diputació de Lleida ha presentat aquest dimarts, en una reunió de treball telemàtica amb presidentes i presidents dels consells comarcals, el nou Servei d’Assessorament Municipal (SAM) destinats als ajuntaments més petits. L’acte ha comptat amb una primera intervenció de salutació del president de la institució, Joan Talarn, assenyalant els reptes immediats i importants que comparteixen Diputació, consells comarcals i ajuntaments.
Posteriorment, el vicepresident primer, Jordi Latorre, ha fet un repàs dels diferents plans d’ajuts de la institució als consells comarcals que han agafat un nou impuls en el nou mandat.
Es tracta dels plans d’ajuts de l’Àrea de Cooperació Municipal en favor dels consells comarcals que es dirigeix en dos sentits:
– Per al transport i menjador escolars no obligatoris (560.000 €), que és una eina efectiva per garantir la igualtat de tot l’alumnat amb independència de si viu en un entorn urbà o rural, i ajudar a combatre el despoblament.
– Un pla especial de Cooperació Comarcal per ajudar-los en el finançament dels serveis d’assistència tècnica que donen suport als municipis més petits —i amb menys recursos i capacitats—, pirinencs i despoblats.
Latorre ha avançat un nou impuls i millora del pla per a aquesta anualitat amb més recursos, agilitat, avançament dels diners i per tal d’afavorir la simplificació en la justificació de les despeses.
L’Àrea de Cooperació Municipal també ha presentat les línies mestres del nou SAM als ajuntaments amb la voluntat d’enfortir i millorar els serveis de secretaria, intervenció, àrea jurídica i gestió econòmica dels municipis més petits i amb menys recursos.
Aquesta reunió de treball ha coincidit amb la incorporació de les primeres persones tècniques que s’han incorporat al nou servei i que, a partir d’aquest dimarts, comencen a treballar sota el lideratge de l’Àrea de Cooperació Municipal. Aquest nou servei s’ha presentat treballant conjuntament amb el Col·legi de Secretaris i Interventors.
La idea darrera d’aquest nou servei és fer la vida més senzilla als ajuntaments i els dotarà dels recursos tècnics i formació especialitzada per al personal que presti les funcions de secretaria i intervenció municipal.
De la mateixa manera s’ha obert un espai d’escolta, construcció compartida, anàlisi i millora amb els mateixos consells comarcals. Jordi Latorre ha demanat a les presidències comarcals treballar conjuntament en identificar els elements de millora.
En el torn obert de paraules, les presidències comarcals han traslladat la seva preocupació del finançament d’aquest servei i alhora han celebrat la seva posada en marxa.
A més de Joan Talarn i Jordi Latorre, la reunió ha comptat amb la participació del director de l’Àrea de Cooperació Municipal, Víctor Peguera; i les presidències dels consells comarcals de l’Alt Urgell, Josefina Lladós; de l’Alta Ribagorça, María José Erta; del Pallars Jussà, Josep Maria Mulló; del Pallars Sobirà, Carlos Isús; del Segrià, David Massot; de la Segarra, Paco Lluch; de les Garrigues, Jaume Setó; de la Noguera, Miquel Plensa; de la Cerdanya, Roser Bombardó; del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, i de l’Urgell, Gerard Balsells.