“Han estat deu edicions de disbauxa, diversió, èxits i, sobretot, de molt esforç per part de la comissió, entitats, empreses col·laboradores, institucions i un munt de voluntàries i voluntaris que, desinteressadament, han fet possible una de les millors èpoques de participació carnavalera.
10 edicions multitudinàries, transgressores i en les que no ha faltat la il·lusió d’una comissió motivada que va començar amb molt pocs recursos però amb unes ganes boges de recuperar el carnaval targarí. Així ha estat, corresponsabilitzant i fent partícip directament a la ciutadania, com creiem que s’ha fet gran el carnaval de Tàrrega, com s’ha augmentat la participació i la qualitat de les comparses i com s’ha transmès l’empenta per fer d’aquesta festa una de les més emblemàtiques de les Terres de Ponent.
No obstant això, tot inici té un final i aquest, malauradament, ha arribat. Vist amb perspectiva i amb tota la transparència per davant, podríem delimitar les causes que justifiquen aquesta decisió com les següents:
De les nombroses comissions de 40 persones dels inicis, hem vist com en els darrers anys s’han anat reduint fins al punt que, enguany, hi havia menys de 10 membres actius/es. El problema de relleu generacional és un fet que afecta moltes comissions i, en general, a altres entitats targarines, Carnestoltes no se’n salva. Per nosaltres, fer un carnaval de nivell com els dels últims anys era inviable amb la poca disponibilitat de persones a l’organització i donat que tothom ho fa de forma voluntària.
A tota aquesta problemàtica interna se li han de sumar factors externs que, a la força, condicionen la motivació i l’esperança que es posa de forma altruista. Si bé, les relacions amb l’Ajuntament sempre han passat per alts i baixos (no cal ara rememorar els “hits” d’aquest matrimoni), enguany cal destacar dos fets més que fan vessar el got:
Per una banda, el passat 9 de novembre vam comunicar a la regidoria de Cultura que enguany, des de l’Agrat, no es podria assumir el complet de l’organització del Carnestoltes (per les causes abans esmentades) i els vam proposar d’acordar una reformulació de l’organització de l’activitat perquè se simplifiquessin i es redistribuïssin tasques que fins aleshores havien recaigut a l’entitat. És a dir, mantenir temàtica, guió i fil conductor per part d’Agrat i delegar tasques més tècniques i/o feixugues a l’administració o a una empresa externa. La regidoria va obrir-se a renegociar l’organització i ens va fer arribar una contra proposta que, al nostre entendre, no reflectia la finalitat de la mateixa (la de delegar o externalitzar algunes tasques). A tot això se li ha de sumar una renegociació del pressupost que, tampoc veiem que reflectís els costos reals del que anàvem a organitzar.
En definitiva i com a resum general, més enllà de les tecnicitats sempre ho hem fet perquè ens ho hem passat bé i aquest cop, com a entitat, no vam tenir ni les forces ni les ganes d’entrar a mercadejar com si fóssim una empresa privada.
Per altra banda, aquest any l’Ajuntament ha engegat una macro auditoria a entitats on l’Agrat (com 24 associacions més) es veu afectada per la subvenció de 12.900€ de l’edició del Carnestoltes 2019. Sobre aquest tema no ens esplaiarem molt perquè és quelcom que s’està canalitzant des de l’Agrupació d’Entitats Agenta, però sí que voldríem destacar que som plenament conscients que el diner públic s’ha de controlar, justificar i, si cal, revisar. De fet, tot i reivindicar una major agilitat en els processos de subvencions, sempre, sempre, hem complert amb tots i cada un dels procediments que ens ha exigit l’administració. Gens de por a ser auditats, ara bé, la queixa recau que tota aquesta tasca administrativa torni (perquè les justificacions ja estan entregades i validades) a recaure a unes entitats que, vist el moment actual, no tenen recursos, disponibilitat o prou coneixement tècnic per afrontar-la. Cal ser realista i ajudar, guiar i col·laborar perquè, al nostre entendre, el teixit associatiu tingui una administració on recolzar-se.
El passat 5 de desembre vam comunicar la decisió final a la regidoria i ens vam obrir a ajudar, col·laborar i cedir el material necessari a la propera organització de l’activitat. No és pas un adéu al Carnestoltes sinó un comiat per part de l’actual comissió de l’Agrat. Us animem a seguir col·laborant amb la propera organització perquè el factor més important (i del qual no ens n’hem separat mai) és que Tàrrega continuï sent referent de participació ciutadana i tingui el millor Carnestoltes!
Fem autocrítica perquè no hem estat capaços de tornar a mobilitzar el compromís de molta gent que hauria pogut entomar el repte d’un nou Carnestoltes, però cal entendre també que, sense facilitats i acompanyament institucional, només ens queda la frustració. En definitiva, més carrer i menys balcó!
No podem acabar aquest comunicat sense agrair a la immensa quantitat de persones, entitats, empreses i institucions que han fet possible aquestes 10 edicions del Carnestoltes de Tàrrega. Des de posar-se al rovell de l’ou per entrar a la comissió al simple gest (més que necessari i valuós) de donar un cop de mà quan era necessari. Si diuen que cada granet de sorra compta, entre tots i totes hem fet un molt bon sorral! GRÀCIES!
Gràcies per aquests 10 anys de participació al Carnestoltes, ho hem gaudit molt i esperem que vosaltres també! Ens veiem als carrers i les places, fem que les coses passin!”