L’Embarrat ha celebrat aquest cap de setmana els 10 anys de vida consolidat com un dels festivals de creació contemporània de referència per als talents emergents del país i amb propostes multidisciplinàries que han atret un nombrós nombre de públic en el marc immillorable de l’antiga fàbrica de maquinària agrícola de Cal Trepat de Tàrrega.
L’edició d’enguany s’ha centrat en el poder i l’exposició central Com va obrint-se la pell sense un punyal ha comptat amb diverses propostes que han reflexionat sobre com el poder ha afectat el cos humà al llarg de la història. La comissària de l’exposició Ingrid Guardiola, directora del Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona, ha valorat molt positivament la qualitat de les obres a càrrec de joves artistes de procedència diversa com Perú, Brasil, Colòmbia, els Estats Units, Las Palmas, el País Basc, València o Catalunya.
Finalment, la guanyadora del premi IEI – Embarrat 2024 ha estat l’artista nord-americana establerta a Catalunya Kirra Kusy, amb la proposta L’escala. La peça és una escala de 4 metres construïda a partir de llaunes, trossos de ciment, esquís trobats i mobles trencats que pretén generar preguntes provocadores sobre les percepcions convencionals del poder. El guardó, promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, inclou la producció d’una exposició individual a La Gòtika durant l’any següent i una dotació de 1.000 euros.
Apropar l’art contemporani a nous públics
Una de les missions de l’Embarrat és poder apropar l’art contemporani a nous públics i, per aquest motiu, s’han organitzat diverses visites comentades a càrrec dels artistes per poder fer pedagogia i descobrir que l’art, senzillament, parla de tot allò que passa i preocupa a la societat.
Les creacions dels artistes de Ponent Xesco Mercé, Joan Codina Donaire o Arnau Obiols han despertat una gran expectació, així com la instal·lació visual i sonora Aeth3r, creada pel professorat i alumnat de 4t de Disseny Gràfic de l’EASD Ondara.
Èxit de públic als concerts de Marala i Maria Hein
La nova proposta de la programació de comptar amb actuacions musicals d’artistes destacades de l’actual escena catalana també ha tingut una gran acollida per part del públic, que ha omplert l’aforament de la Nau 5 de Cal Trepat en els concerts de divendres i dissabte a la nit a càrrec de Marala i Maria Hein, respectivament.
La poesia, molt present a l’Embarrat 2024
La poesia també ha tingut una àmplia presència aquest any amb dos homenatges dedicats a figures claus de la nostra literatura com són Joan Salvat-Papasseït i Alfons Costafreda. D’una banda, amb La rosa als llavis, un espectacle a càrrec d’El dígraf del desitx (Meritxell Cucurella-Jorba), el cantant i compositor Valdivia i el percussionista Davitillu que va evocar Salvat-Papasseït amb la música com a eix vertebrador. D’altra banda, el Cuartito de Poesía, companyia inestable de l’Ondara, ha recordat el 50è aniversari de la mort del poeta Alfons Costafreda amb el recital poètic Místico de la nada.
Una altra de les intervencions celebrades pel públic ha estat comptar amb la poeta Núria Martínez-Vernis, que ha exercit de relatora del festival amb les seves particulars cròniques de cada jornada amb el seu estil irònic i singular.
Presentació de la peça audiovisual Relats Poderosos
Aquest diumenge al migdia també ha tingut lloc la presentació de la peça audiovisual Relats Poderosos, que s’ha realitzat amb la col·laboració del Servei de Rehabilitació Comunitària de Tàrrega. Nou persones que viuen un procés de malaltia mental han pogut explicar de primera mà la seva relació amb el poder, exercint d’altaveu de col·lectius amb risc d’exclusió social i a qui l’Embarrat vol donar veu.
Durant la pròxima setmana, s’oferiran visites comentades per a grups a les instal·lacions artístiques de l’Embarrat amb reserva prèvia i el divendres 31 de maig a les 20 h es farà el darrer recorregut obert a càrrec de Jesús Vilamajó, director del festival.
L’Embarrat – Festival de creació contemporània està organitzat per l’Ajuntament de Tàrrega, el Museu Trepat i la regidoria de Cultura i compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Urgell, Lo Pardal – Fundació Guillem Viladot, La Soll, Mangrana, Nova Tàrrega, Ràdio Tàrrega, Segre, Lleida Televisió, La Vella Caravana i Cultura+.