L’Hospital de Santa Maria edita una guia per als cuidadors de persones amb deteriorament cognitiu durant el confinament

Pla general de l’equip de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida. Imatge facilitada per l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida l’1 d’abril de 2020 (Horitzontal).

El centre sanitari lleidatà dona consells per reduir l’ansietat i pautes saludables per seguir en el dia a dia a casa

ACN Lleida .- La Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida ha publicat una guia de consells per als cuidadors de persones amb deteriorament cognitiu durant el confinament. El seu objectiu és oferir recomanacions per tal de gestionar una situació “excepcional” arran de la pandèmia del coronavirus i per resoldre alguns dubtes que puguin tenir. La situació d’aïllament domiciliari afecta tothom i molt especialment als col·lectius més vulnerables i dependents, com són les persones amb deteriorament cognitiu i/o demència. Algunes de les propostes passen per fer activitats relaxants per reduir l’ansietat i intentar mantenir la rutina per evitar la desorientació i confusió.

El coordinador de la Unitat de Trastorns Cognitius, Gerard Piñol, i la psicòloga clínica i neuropsicòloga de la mateixa unitat, Anna Carnes, expliquen que s’ha produït un canvi en la vida de les persones. “Entendre què està passant ens ajuda a suportar millor la situació, però quan algú no ho entén li pot costar més complir les mesures dictades per les autoritats. Sovint, les persones amb deteriorament cognitiu només seran conscients que la seva realitat ha canviat i no entendran per què, fet que provoca un increment del nerviosisme, angoixa i malestar”, afirmen.

Segons la guia, en cada cas s’ha d’adaptar la informació, però en línies generals cal explicar a les persones amb deteriorament cognitiu què està passant de forma clara, senzilla i breu. És important recordar-los la importància de les mesures de protecció, com ara rentar-se les mans sovint, respectar la distància de seguretat si se surt al carrer o esternudar al braç, entre d’altres.

La guia proposa una sèrie de pautes d’actuació en funció de diferents símptomes. Així, enfront una major ansietat, recomana fer un discurs tranquil·litzador centrat en aspectes positius i no posar pressa a l’hora de fer activitats diàries. Per reduir la irritabilitat o agitació és preferible no contradir la persona amb deteriorament cognitiu i distreure amb altres temes o activitats que li agradin.

Un altre dels consells és el de potenciar les activitats gratificants, mirar fotos i felicitar per les tasques que facin per millorar l’estat d’ànim i evitar la depressió, els sentiments de soledat o inutilitat. A més, també es recomana mirar el rellotge per evitar la desorientació temporal, respondre a les demandes d’atenció i repetir les instruccions de forma clara i senzilla, entre d’altres.

En línies generals, destaquen que en el dia a dia és important aixecar-se a la mateixa hora de sempre, fer la higiene i vestir-se amb roba còmoda, continuar fent activitats d’estimulació cognitiva, fomentar l’exercici físic, els espais de relaxació, limitar les notícies relacionades amb el virus, buscar l’exposició al sol en balcons o terrasses de 30 a 45 minuts cada dia, propiciar moments d’oci i contactar amb familiars i amics via telèfon o videotrucada.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.