FiraTàrrega recupera en aquesta nova edició l’espai públic i les propostes de carrer, un dels seus principals trets d’identitat. El leitmotiv de l’edició 2022 es resumeix i s’actualitza amb el lema «L’Inesperat» que vol recollir l’esperit de les arts de carrer, de la sorpresa i d’allò que esdevé en el moment més impensat. Un enunciat que vol posar l’accent en un espai públic viu, mutant, un espai de trobades casuals i per a l’expressió artística espontània. El vianant l’utilitza per desplaçar-se d’un lloc a l’altre i els seus desplaçaments, com diu Manuel Delgado a l’Elogi del vianant, són també «una forma d’escriptura en què cada trajecte és un relat, una història íntima, una sembra de memòria». L’espai públic està farcit de personatges i farcit d’històries per desxifrar, tantes com individus, tantes com dies té l’any. L’espai públic és, doncs, l’espai natural de la dramatúrgia i la coreografia quotidianes, on tothom en algun moment esdevé protagonista, secundari, espectador o simple figurant.
Amb aquesta declaració d’intencions, FiraTàrrega pretén experimentar i debatre sobre tot allò que s’esdevé en el moment més impensat, que trenca la rutina, que sorprèn i que fa repensar l’espai comú.
Sota l’apartat «L’Inesperat» les persones assistents a FiraTàrrega trobaran una sèrie de peces que poden aparèixer en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Hi destaquen creacions com les de l’hongarès David Somló amb Drift, una interacció entre intèrprets i transeünts que fa pensar l’audiència sobre el seu comportament a l’espai públic; Sauf le dimanche, amb Troc!, una peça de dansa a l’espai públic lúdica, generosa i inventiva; La màquina de matar d’Onírica Mecánica, una de les peces del projecte liderat per Jesús Nieto que, amb la tecnologia com a aliada, ens fa plantejar fins a quin punt som conscients dels pros i els contres de la tecnologia amb què convivim; o La Carbonera Itinerant, una llibreria mòbil amb una selecció de textos teatrals, assaigs sobre les arts en viu i l’ús de l’espai públic o els llibres que han servit d’inspiració pels espectacles de Suport a la Creació.
Una conversa sobre l’inesperat
Entre les propostes que prenen el lema de l’edició 2022 com a leitmotiv hi destaca la Conversa Oberta sobre L’inesperat que tindrà lloc a la plaça dels Comediants dins la programació de l’espai La Paraula, centrada en la paraula, abordada en un sentit ampli i des de diferents disciplines: la música, la poesia galàctica, els nous formats i l’humor. Un espai que dona peu a la conversa i a descobrir artistes que reivindiquen la paraula i interpel·len els públics. Serà una conversa entre la filòsofa Marina Garcés i l’artista Clara Peya sobre el concepte d’inesperat, moderada per la periodista Emma Quadrada, per enriquir-se amb les reflexions i les visions dels ponents sobre el tema.
Les peces inesperades
DAVID SOMLÓ, Drift. Dansa. Hongria – ESTRENA
15 intèrprets proveïts amb altaveus portàtils segueixen camins invisibles en el seu recorregut per l’espai públic desplegant una coreografia sonora i generant un paisatge sonor en moviment hipnòtic. La interacció entre intèrprets i transeünts crea una presència lúdica i ofereix una oportunitat única perquè l’audiència reflexioni sobre el seu comportament a l’espai públic.
SAUF LE DIMANCHE, Troc! Dansa. França – ESTRENA
Espectacle de dansa basat en l’intercanvi i la reciprocitat entre els artistes i el públic. L’espectador proposa un gest i un membre de la companyia li retorna una coreografia inspirada en el gest proposat. Un minut i mig de creativitat personalitzada, improvisada i acompanyada de música. Entretant, la quotidianitat continua: un vianant dibuixa un pas de ball per encaixar-hi, n’hi ha que s’aturen a mirar, altres creuen l’espai amb el cap cot… Una peça de dansa a l’espai públic lúdica, generosa i inventiva.
ONÍRICA MECÁNICA. La máquina de matar. Murcia – ESTRENA
El progrés tecnològic pot salvar el nostre planeta, o pot destruir-lo? En un futur proper en què els automòbils parlen, un cotxe ens intenta seduir per aconseguir els seus objectius… Una experiència de 10 minuts que ens fa plantejar fins a quin punt som conscients dels pros i els contres de la tecnologia amb què convivim.
LA CARBONERA ITINERANT. Literatura. Catalunya
Llibreria mòbil on, durant els dies de la Fira, podreu trobar textos teatrals, assaig sobre les arts en viu i sobre l’ús de l’espai públic des de totes les perspectives possibles, així com els llibres que han servit d’inspiració per als espectacles del programa Suport a la Creació de FiraTàrrega. I, per descomptat, llibres sobre l’inesperat i l’art de sorprendre. Un tresor bibliogràfic sobre rodes. Trobeu-lo pels carrers de la ciutat.
CIA. BAAL. SUPERFRAU. Dansa. Catalunya
Intervenció de dansa performance a l’espai públic en què tres ‘fembots’ passegen entre els humans i mostren les seves habilitats. El carrer es converteix en un aparador, on exposen els seus cossos perquè els observin, els jutgin, els desitgin i els comprin. En un estat neoliberal on tot es pot comprar, emprar i llençar, com afecta l’existència de robots sexuals la conducta i les relacions sentimentals entre humans?
CIA. GRUS-CRUS, Petricor. Teatre itinerant. Catalunya – ESTRENA
El Petricor és un animal màgic de grans dimensions que arriba a les terres de Ponent amb l’objectiu d’aconseguir que la pluja torni a amorosir aquestes terres immerses en la sequera. Espectacle itinerant, per a tots els públics, basat en un titella de 6 metres d’alçada construït en el marc del Cicle Formatiu de Grau Superior “Escultura aplicada a l’Espectacle”, de l’Escola d’Art Ondara de Tàrrega.
Informa: Redacció