Aquest divendres 24 de maig arranca la 10a edició de L’Embarrat – Festival de Creació Contemporània, que comptarà amb més de 20 artistes i nous talents emergents mostrant les seves darreres creacions i aportacions artístiques en el marc de l’antiga fàbrica de maquinària agrícola Cal Trepat (Museu Trepat) de Tàrrega.
La programació de l’Embarrat és molt polièdrica i compta amb una àmplia varietat de propostes multidisciplinàries per a tots els públics i edats amb una notable presència d’artistes ponentins. Concerts, instal·lacions artístiques, recitals de poesia, exposicions creatives, tallers infantils o xerrades són algunes de les activitats que es podran gaudir de forma totalment gratuïta amb la voluntat de democratitzat la cultura i descobrir noves maneres d’entendre-la.
El concepte del poder, en el punt de mira
El divendres a les 20 h tindrà lloc una taula rodona amb el títol El poder de la cultura, l’eix central d’aquesta edició, que estarà moderada per l’escriptora Núria Bendicho i comptarà amb la participació de Natàlia Lloreta, directora executiva de FiraTàrrega, i Ingrid Guardiola, investigadora cultural i actual directora de Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona.
La mateixa Ingrid Guardiola també és la comissària convidada d’aquesta edició i ha estat l’encarregada de seleccionar els artistes per a l’exposició col·lectiva Com va obrint-se la pell sense un punyal -el cos, el treball i el poder en escena-, amb la participació de Verónica Cerna, Lucas Selezio de Souza, Laia Albert i Casado, Jana Punsola i Miriam Martín, Juan David Galindo, Kirra Kusy i Jorge Moneo, Nacho Torres Toledo. Tots els participants de l’exposició optaran al Premi IEI-Embarrat, que l’any passat es va endur Paula Vicente Puiggrós i que acaba d’inaugurar l’exposició Entre la fulla i la muntanya a la Sala La Gòtika de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida.
Les diferents naus de Cal Trepat també acolliran altres instal·lacions artístiques com Aeth3r, una creació del professorat i alumnat del quart curs de la modalitat de Disseny Gràfic de l’EASD Ondara; Diari polític d’eleccions incapacitades, de l’artista Joan Codina; Ostentació, lluites, abús, dinàmiques, vuit, simbologia i eròtica del poder, de l’artista Xesco Mercè; o la Mostra de relats distòpics, a càrrec d’alumnes del curs d’escriptura de l’Embarrat dirigit per Núria Bendicho i que comptarà amb la col·laboració en les il·lustracions de Quim Torres.
L’escena musical del moment, a l’Embarrat
La 10a edició de l’Embarrat aposta pels actuals noms de l’escena musical i, per primera vegada, comptarà amb concerts de pagament. Per 9 euros, els espectadors podran gaudir de les actuacions de Marala, el divendres 24, i Maria Hein, el dissabte 25. Totes dues són representants destacades de la nova escena musical del país i oferiran els seus concerts en un escenari singular com és la Nau 5 de Cal Trepat, enmig del bell patrimoni industrial de la fàbrica de maquinària agrícola del segle XX. Les entrades ja es poden adquirir de forma anticipada al web www.embarrat.cat.
Una programació transversal i per a tots els públics
La poesia també forma part de la programació de l’Embarrat i enguany es retrà homenatge a Joan Salvat-Papasseït i Alfons Costafreda, dues figures claus de la literatura catalana. El dissabte 25 a les 20 h tindrà lloc l’espectacle poètic i musical La rosa als llavis, dedicat a Salvat-Papasseït, a càrrec d’El dígraf del desitx (Meritxell Cucurella-Jorba), el cantant i compositor Valdivia i el percussionista Davitillu.
Mentre que, el diumenge 26 a les 12.30 h, el Cuartito de Poesía presentarà Místico de la nada, un recital de poemes en el 50è aniversari de la mort del poeta Alfonso Costafreda. A més, l’Embarrat d’enguany comptarà amb la participació de la poeta barcelonina Núria Martínez Vernis, que clourà les jornades de divendres i dissabte amb un resum en format de poesia improvisada destacant els fets més singulars del dia.
En l’àmbit musical, també s’oferirà el vermut de dissabte a partir de les 13 h amb Perifèrics, el dissabte a les 00.30 h hi haurà la música electrònica de la Dj Gatasanta i també es comptarà amb una instal·lació d’objectes sonors construïts pel músic Arnau Obiols a la Nau 18. Per la seva banda, els més petits podran gaudir el taller infantil El poder de la façana, on podran descobrir la importància de les façanes dels edificis històrics a càrrec de 5quets.
Durant tot el festival, el servei de barra anirà a càrrec de La Vella Caravana, que oferirà la seva cervesa artesana elaborada a Menàrguens, així com altres begudes i entrepans.
Un festival inclusiu
Un dels objectius de l’Embarrat és promoure la participació activa de col·lectius amb risc d’exclusió social. Enguany, amb la col·laboració del Servei de Rehabilitació Comunitària de Tàrrega, el festival ha organitzat un taller amb nou persones amb un procés de malaltia mental, que han participat en la creació de la peça audiovisual Relats Poderosos.
Un vídeo en el qual les mateixes persones participants han esdevingut les protagonistes, explicant de primer mà la seva relació amb el Poder, el concepte que abraça l’Embarrat 2024. La presentació de l’audiovisual es farà el diumenge 26 de maig a les 12 h al Museu Trepat.
L’Embarrat està organitzat per l’Ajuntament de Tàrrega, el Museu Trepat i la regidoria de Cultura i compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Urgell, Lo Pardal – Fundació Guillem Viladot, La Soll, Mangrana, Nova Tàrrega, Ràdio Tàrrega, Segre, Lleida Televisió, La Vella Caravana i Cultura+.