La popular banda osonenca Oques Grasses encapçala el cartell del Festival Paupaterres 2024, que se celebrarà a Tàrrega del 17 al 20 de juliol. Serà l’únic concert de la formació que lidera Josep Montero a les Terres de Lleida. Així, el grup farà parada a la capital de l’Urgell per presentar el seu darrer treball discogràfic, Fruit del deliri (Halley Records), que pocs dies després del seu llançament ja s’ha convertit en el tercer disc més venut a l’Estat espanyol i ha esdevingut el millor debut d’un disc cantat en català de la història de la plataforma musical Spotify.
Serà el tercer cop que Oques Grasses actua al Paupaterres. Ja hi van tocar l’any 2013 -en una clara aposta de descoberta de l’associació organitzadora del Festival d’Estiu de Ponent- i el 2019, quan Fans del sol va captivar el públic targarí. Aquest 2024 el septet arriba amb un àlbum que han definit com el més personal i menys complaent de la seva trajectòria.
Dinou són les bandes confirmades -de moment- per a la 26a edició del Paupaterres, que comptarà amb concerts i activitats diverses al llarg de quatre dies de festival. Organitzat per l’Associació Cultural Paupaterres en col·laboració amb l’Ajuntament de Tàrrega, se celebrarà del 17 al 20 de juliol de 2024. Les entrades ja són a la venda amb preus promocionals, mantenint així l’objectiu de fer la cultura propera i assequible per a tothom.
Programació que destaca per l’aposta pel talent femení i lleidatà
Com sempre, l’Associació Paupaterres manté l’aposta ferma pel talent de les Terres de Lleida. Així, Alidé Sans, Bru, La Follia, Utopia, Abril, Olga Zoet, DJ Bacardit, Band Tokades, Capi i DJ Sega, noms que són el reflex de la bona salut de la música a Ponent, conformen el 50% d’un cartell que aposta també per les bandes femenines amb la presència de fins a 10 grups formats per dones, fet poc habitual en les programacions de la majoria de festivals.
Mescla d’estils, nous talents i presentacions de discs
Amb 25 edicions a l’esquena, Paupaterres segueix apostant per la fusió d’estils i tendències, unint en un mateix cartell les noves formades de músics amb les bandes més consolidades i grups de moda amb artistes de la talla de Quico Pi de la Serra. A banda d’Oques Grasses, a l’escenari del festival hi presentaran disc Els Amics de les Arts, Alidé Sans, Figa Flawas, Olga Zoet i La Cosina.
Els noms del Paupaterres 2024
Els Amics de les Arts
Torna al Paupaterres un dels grups més estimats del festival targarí. Els Amics de les Arts presentaran el seu nou treball discogràfic, Les paraules que triem no dir (Pistatxo Records). Ben segur que ens seguiran sorprenent amb la seva manera tan única d’explicar històries i fer-les cançons on el fil conductor són les paraules que es queden al pap i, sobretot, els silencis. A punt de complir dues dècades de trajectòria musical, Els Amics de les Arts presentaran el seu nou espectacle, que no deixarà indiferent a ningú.
Figa Flawas
A ningú se li escapa que la música urbana és la nova revolució musical, i a casa nostra el futur té nom i cognoms: Figa Flawas. Des de Valls, arriba aquest duet de cantant i productor format per dos amics de la infància (Xavier Cartanyà i Pep Velasco) amb un so fresquíssim de música urbana festiva: reggaeton, trap, pop, urban, disco, rumba, drill… Presentaran al Paupaterres La calçotada (Halley Records), una incursió en diferents gèneres com la música urbana, el reggaeton o la salsa, que contagiarà al públic de bon rotllo i ganes perreig.
Quico Pi de la Serra
Francesc Pi de la Serra i Valero, conegut com a Quico Pi de la Serra, és un dels representants històrics de la Nova Cançó. Aquest cantautor català porta més de cinquanta anys damunt els escenaris i va ser un dels components del grup Els Setze Jutges. Al Paupaterres de Tàrrega ens presentarà una gira on combinarà cançons del seu últim disc, amb altres més emblemàtiques i popularment conegudes. A destacar la ubicació del concert, Mas de Colom, un entorn ideal per gaudir del patrimoni i de les lletres d’aquest artista de la cançó catalana.
Alidé Sans
Des de la Vall d’Aran fins al Paupaterres, l’activista i cantant Alidé Sans ens proposa un viatge emocional amb cançons carregades d’històries i ritmes enganxosos. A Tàrrega presentarà el seu darrer disc Arraïtz (arrels) (Dmusical), un recull de cançons occitanes de tradició oral reinterpretades amb una producció i sonoritat musical actual per no parar de ballar. Habitual a l’escena musical occitana i catalana, Alidé ha portat el seu espectacle per França, Bèlgica, Alemanya, Luxemburg, Itàlia i els Estats Units. Veniu i descobrireu el seu electro-rock-folk-popneo-post-tradicional.
Oques Grasses
Després de tres anys de silenci discogràfic i un any d’inactivitat, aquesta banda osonenca tornes als escenaris per presentar en una gira exclusiva Fruit del deliri (Halley Records), el sisè disc d’estudi. Onze cançons i una coda en què els osonencs fixen la mirada cap a la infantesa i en què inclouen definitivament els sons urbans, que són tendència en la música pop, amb ritmes d’influència llatina, propis del reggaeton i l’ús de sàmplers. Faran parada a Tàrrega perquè el Paupaterres torni a gaudir del ritme i les seves lletres captivadores.
La Cosina
La Cosina arriba al Paupaterres de Tàrrega amb una barreja de ritmes d’arrel i moderns amb lletres desenfadades. Un directe festiu, alegre i compromès que ens aboca a aquelles places plenes de guirlandes, de sopars a la fresca, de llargues sobretaules i d’amor veïnal. Precisament, La Cosina reivindica la vida social a les places, les lluites col·lectives, el sentiment d’amor a la terra, a qui la treballa, a entendre el poder del paper de la gent gran i a estimar tots aquells moments que ens fan entendre que som poble, barri o família. Tornarem als orígens del Paupaterres amb el folk combinat amb altres estils més moderns.
Les Testarudes
Les Testarudes són una banda formada per nou dones, d’entre 20 i 27 anys, vingudes de diferents indrets del país. Un grup que s’obre camí en estils tradicionalment dominats pel gènere masculí, com són l’ska, el rocksteady i el reggae. Amb un repertori format per algunes de les seves cançons preferides d’artistes tant nacionals com internacionals dins d’aquests gèneres, Les Testarudes volen fer visible la imatge de la dona damunt dels escenaris, així com oferir un espai d’aprenentatge i coneixement sobre les dones intèrprets i compositores en la cultura musical jamaicana. Les ballaruques al Paupaterres de Tàrrega estan assegurades, amb el seu toc personal en cançons que han marcat una època.
97 Onzas
Els flamants guanyadors del primer concurs Paupatrap, portaran de nou el seu hip-hop al festival. 97 Onzas és un col·lectiu format per tres emcees: Ray Fortes (aka Apskilia), Xertis i D. Entrelitio, acompanyats sempre de Saiqel DJ als plats. Amb lletres sense filtre, carregades de consciència i crítica social, van convèncer al jurat del concurs i faran vibrar i reflexionar al públic a ritme del hip-hop més clàssic fins al més actual.
Tesa
Una de les raperes pioneres en l’escena urbana valenciana, la seva música combina el hip-hop clàssic amb ritmes urbans, electrònics i tradicionals. Damunt de l’escenari no deixarà indiferent, plena de carisma i de força, amb una música festiva, compromesa, feminista i plena de reivindicacions lingüístiques. El seu tercer disc, titulat Rap d’arrel (Temps Records). dona una volta més al folklore valencià i el fusiona amb el rap, per tal de modernitzar-lo i fer-lo extensiu a tots els públics. A més, està treballant en el seu quart disc i segur que en tindrem un tastet al Paupaterres.
La Follia
Talent jove i de la zona, no podien faltar al Paupaterres. Vindran a presentar el seu nou espectacle damunt dels escenaris, amb la incorporació a la banda d’una guitarra elèctrica i un teclat, i una combinació d’èxits i cançons pròpies. El show busca trobar l’equilibri perfecte entre una posada en escena molt enèrgica i engrescadora amb la qualitat i el detallisme musical. Amb una tracklist formada amb tots els èxits del repertori popular i del moment adaptats en aquest format especial.
Oriol Cors
El bateria de Doctor Prats reprèn la seva carrera en solitari juntament amb el productor Víctor Ayuso (Renaldo i Clara, Julia Bloom…), amb qui ha donat forma als onze temes que conformen el seu primer LP, Va caure un llamp (Música Global). Una recopilació de cançons d’autor gestades a poc a poc i amb molt d’amor. Amb un to més íntim i personal, aquest compositor ens proposarà al Paupaterres un univers sonor propi, que combina el pop amb l’indie, l’acústica, les músiques d’arrel llatina i les mediterrànies.
Abril
Cantant, músic i també actriu lleidatana, és l’autora de cançons que barregen folk i pop alternatiu. Escrites a foc lent a la seva habitació, busca expressar emocions d’una manera íntima i sincera. Acompanyada d’una base de guitarres, a més de vents, corda i un protagonisme especial de les segones veus. L’any 2021 guanya Buc Lab, un projecte d’acompanyament musical per donar a conèixer el talent lleidatà, que li permet enregistrar el seu primer EP, Catorze (Crea Music), disc que ens presentarà al Festival.
Olga Zoet
Olga Zoet és un projecte musical emergent que naix de la música d’autor i aposta per explorar diferents sonoritats amb una mescla entre la música acústica, el pop i l’electrònica. Aposta per lletres dibuixades des de la sensibilitat, la intimitat i l’exploració d’un món oníric que representa un viatge a la profunditat d’allò que ens fa humans. S’estrena amb la publicació del seu primer EP, Pausa (autoeditat), l’any 2021, per diferents escenaris del país. Una experiència que l’ajuda a donar forma al seu segon àlbum, que publicarà aquest 2024 i presentarà al Paupaterres de Tàrrega.
Bru
Bru és el projecte musical i alter ego de la compositora i cantant lleidatana Berta Saura. Una proposta que es defineix amb un estil íntim i emocional, amb lletres que destaquen per la seva frescor i ús de metàfores per explicar anhels de tota una generació. Musicalment, transita entre bedroom fins al pop-folk, amb delicades notes que evoquen al soul, jazz i bossanova. L’any 2023 debuta amb els singles Blistered Skin i Sin Razón (autoeditat), i el 2024 serà l’any de publicació del seu primer EP.
Utopia
En un racó vibrant de Tàrrega, on l’enrenou de la vida urbana es fusiona amb la polsant energia de la música, emergeix Utopia, una banda que encarna la joventut, la passió i la recerca incansable de la festa i els somriures. Amb cada acord, volen transportar-nos a un món on els somnis s’entrellacen amb la realitat i amb l’actuació ens recorda que, en un món ple de caos i confusió, la música continua sent un far d’esperança i una font d’inspiració per a tots aquells que s’atreveixen a somiar.
Band Tokades
Band Tokades són un grup de percussió no mixt i feminista creat l’any 2003 a Cervera, pel qual han passat moltes integrants, fent créixer i mantenint viu el projecte al llarg dels anys. Actualment, conserven el mateix esperit de quan van néixer: tocar per passar-ho bé i fer-ho passar bé. És per això que porten el ritme de batucada arreu del territori per fer vibrar a la gent i, sobretot, per gaudir d’una estona de música i festa allà on van.
Capi
Sota el nom artístic de Capi, aquest jove de només 23 anys va començar a tocar la guitarra amb sis anyets i des de llavors sempre l’acompanya allà on va. S’identifica principalment amb la rumba, però construeix els seus concerts des de la fusió d’estils que el públic li demana. Carismàtic, sempre amb un somriure a la boca i moltes ganes de gresca, compta els dies per actuar al Paupaterres amb una gran il·lusió per ser al festival de referència de les terres de Lleida.
DJ Sega
DJ Sega neix fa uns quants anys en una festa entre amics a Tàrrega i es dona a conèixer el 2022 després de guanyar el concurs d’Interdeejays de la UdL. Des d’aleshores, la intro de la mítica consola SEGA Genesis ha sonat des de pobles de l’Urgell, passant per Lleida i rodalies i més llocs de Ponent. Combina estils actuals com el reaggeton i el techno-house amb els hits pop-rock de les últimes dècades.
DJ Bacardit
Aquest popular punxa-discs, més conegut com el DJ del gas ens farà ballar i passar una nit de 10 fent un repàs als millors temes del moment i de sempre.