El Patronat de Turisme ha organitzat una reunió, celebrada aquest matí a la Diputació de Lleida, amb els tècnics de turisme dels consells comarcals del Pirineu i les Terres de Lleida per tractar del Pla d’Accions 2019 d’Ara Lleida. L’acte ha comptat amb la participació del director del Patronat, Juli Alegre.
El Pla recull més d’un centenar d’actuacions destinades a promocionar tota l’oferta de turisme que proposa la demarcació lleidatana amb els productes de natura, turisme actiu, cultura, gastronomia i enoturisme, etc.,com també en els diferents reconeixements mundials amb els quals compta la demarcació en l’àmbit del Patrimoni Cultural i Natural. Igualment, inclou actuacions per reforçar la internacionalització amb campanyes de relacions públiques en mercats internacionals i la millora de la comunicació a través dels mitjans socials per transmetre els atribuïts de la destinació turística de Lleida. D’altra banda, el 2019 l’oferta vinculada amb la cultura i el patrimoni mantindrà per segon any consecutiu un protagonisme especial amb motiu de la declaració de l’Any Europeu de Patrimoni Cultural.
L’ampli ventall d’accions van destinades, d’una banda, al públic final, i, de l’altra, a turoperadors turístics i als mitjans de comunicació de Catalunya, de la resta de l’Estat i d’àmbit internacional. El Pla d’Accions preveu la participació del Patronat de Turisme en una desena de fires i salons de turisme, tant d’àmbit estatal com internacional, en workshops, com també l’organització de famtrips i presstrips i el desenvolupament de campanyes publicitàries institucionals previstes en els mercats interior, estatal i internacional (aquestes darreres per mitjà dels CPT que depenen de l’Agència Catalana de Turisme).
Catalunya continuarà l’any 2019 com a mercat prioritari seguit de Madrid, el País Basc, la Comunitat Valencia i les illes Balears que seran els principals mercats on es duran a terme bona part de les accions previstes. En l’àmbit internacional, França, centrarà en bona part de les accions de promoció i de suport a la comercialització com a mercat considerat prioritari pel Patronat de Turisme. En un segon nivell s’han planificat accions destinades a captar el públic del Benelux i el Regne Unit. En tercer lloc el mercat d’Alemanya, i finalment també es faran accions puntuals a Israel, entre d’altres com ara Itàlia, Portugal, els Països de l’Est, la Xina i la zona d’Àsia-Pacífic.
El director del Patronat, Juli Alegre, ha aprofitat la jornada per expressar la seva satisfacció pel comportament turístic de la demarcació de Lleida durant aquest l’estiu, com també per l’evolució que està tenint el sector turístic durant els 10 primers mesos d’enguany en relació amb l’any 2017. De gener a octubre de 2018 el comportament turístic a la demarcació de Lleida continua registrant un increment en relació al mateix període de l’any anterior. De gener a octubre d’enguany el nombre de viatgers ha crescut pràcticament un 4% en relació al 2017. Les pernoctacions en les diferents modalitats d’allotjament turístic s’han incrementat quasi en un 3% en relació al mateix període del 2017 en el conjunt de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida. D’altra banda, el turisme estranger continua mostrant enguany un fort creixement en relació a l’any 2017. El turisme internacional manté un creixement d’un 12% en el nombre de viatgers i un 7,5% més de pernoctacions en relació a les registrades en els primers 10 mesos del 2017. Cal recordar que l’any 2017 va ser el millor any de la història quant a nombre de viatgers i el volum de pernoctacions es va situar en un nivell molt similar al registrat el 2006 (un 2,3% menys). El 2006 és considerat el millor any de la història en aquest àmbit, segons l’enquesta definitiva d’ocupació turística de l’INE relativa a dades de viatgers i pernoctacions en hotels, càmpings, apartaments turístics i turisme rural en el conjunt de la demarcació de Lleida.