Ros Roca assegura que mai va acordar ni autoritzar una comissió de 2,4 milions de dòlars a una empresa dominicana

Pla obert de l'Audiència de Lleida durant l'acusat d'intentar estafar Ros Roca. Imatge del 18 de setembre de 2019. (Horitzontal)

Pla obert de l’Audiència de Lleida durant l’acusat d’intentar estafar Ros Roca. Imatge del 18 de setembre de 2019. (Horitzontal)

Un dels acusats ha mort i l’altre afirma que el pacte amb l’empresa lleidatana existia

ACN Lleida .- L’Audiència de Lleida ha acollit aquest dimecres el judici contra un home acusat d’haver intentat estafar 2,4 milions de dòlars a Ros Roca amb un contracte fals l’any 2002, amb l’ajuda d’un altre home que també estava acusat però que ja és mort. Segons la fiscalia, els dos homes es van atorgar aquesta comissió aprofitant que Ros Roca va donar poders notarials a un d’ells per optar a un concurs públic a la República Dominicana. L’encausat jutjat s’ha negat a respondre gairebé totes les preguntes al·legant que es tracta d’un assumpte ocorregut a la República Dominicana i que un tribunal espanyol no té la potestat de jutjat aquests fets. L’únic que ha declarat és que el pacte amb l’empresa lleidatana existia. El representant de Ros Roca, Ramon Roca, en canvi, que ha declarat com a testimoni, ho ha negat. “Ni es va acordar ni es va autoritzar mai el pagament d’una comissió, i menys de més 20% sobre el contracte”, ha assegurat. “A més, en aquest cas, la llei espanyola no ho permetia”, ha afegit.
Un dels acusats, ja mort, era S. M. B., un espanyol veí de Màlaga de 63 anys que treballava per a Ros Roca, a través d’una altra empresa, en operacions a la República Dominicana a canvi d’una comissió de l’1%. L’altre és O. R. C., un dominicà de 61 anys, representant d’una constructora dominicana, amb qui el primer hauria fet tractes per aconseguir el contracte de brossa. El ministeri públic sol·licita que se li imposi un any i nou mesos de presó i una multa de 1.500 euros per un delicte d’estafa en grau de temptativa i de falsedat en document mercantil.

“És impossible que nosaltres signéssim aquesta comissió”, ha declarat Ramon Roca. La llei espanyola, ha explicat, prohibeix pagar comissions en contractes inclosos en el fons d’ajuda al desenvolupament, com era el cas del contracte de recollida de residus al qual optava Ros Roca a la República Dominicana, a través del govern espanyol. A més, ha assegurat, en tot el procés no va sentir mai a parlar de Cornielle and Cornielle, l’empresa de l’ara acusat.

Pel que fa a l’estudi tècnic que s’havia de redactar per aconseguir el contracte, Roca ha explicat que el van encarregar a un professional de Barcelona, que també ha declarat aquest dimecres. L’encarregat de l’estudi ha assegurat que l’informe tècnic presentat per l’empresa dominicana de l’acusat és una fotocòpia del seu.

El judici s’ha fet gairebé un any i mig després que el 4 d’abril de 2018 se suspengués la vista. Per una banda es va tenir coneixement que un dels acusats havia mort i es va demanar la documentació que així ho acredités i, per l’altra, com que es tractava d’un delicte comès a l’estranger, l’Audiència de Lleida va posar el cas en coneixement de l’Audiència Nacional, que va resoldre finalment que la competència la tenia l’Audiència de Lleida.

La fiscalia considera que l’intent d’estafa ha quedat provat

La fiscalia considera que ha quedat provat que l’acusat ja mort, fent ús dels poders que Ros Roca li havia donat per fer les gestions per optar a un concurs públic per un contracte de brossa amb el govern de la República Dominicana, va simular i signar juntament amb l’altre acusat un contracte fals. En ell, s’assegurava que tots dos havien pactat verbalment dos anys abans amb Ros Roca una comissió de 2,4 milions de dòlars a canvi que l’empresa lleidatana aconseguís aquest contracte per un import d’11,7 milions de dòlars, un contracte que Ros Roca va aconseguir. Segons la fiscalia, però, Ros Roca mai va acordar ni autoritzar el contracte que comprometia l’empresa pagar 2,4 milions de dòlars de comissió als dos acusats.

Aquests fets no han arribat fins ara a judici ja que primer, els ara acusats van denunciar als jutjats de Santo Domingo l’empresa lleidatana per incomplir el contracte i no pagar-los la comissió de 2,4 milions de dòlars. Els jutjats de Santo Domingo van emetre sentència l’any 2004, ordenant Ros Roca a pagar els diners als dos homes, una decisió que la Cort Suprema del país caribeny va confirmar l’any 2010.

Ros Roca, però, no tenia béns a la República Dominicana i la reclamació econòmica va arribar a Espanya perquè un jutjat espanyol l’autoritzés. Va ser llavors quan Ros Roca va decidir denunciar els dos homes als jutjats de Cervera, que és el partit judicial que li correspon ja que la seu de l’empresa és a Tàrrega. El cas arriba llavors a l’Audiència de Lleida, que el 18 de juliol de 2013 atura l’execució de la sentència dominicana fins que no es resolgui la denúncia pel presumpte delicte d’estafa en grau de temptativa que s’ha jutjat aquest dimecres.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.