Una cinquantena de propostes integren la Festa Major 2017 de Tàrrega, que tindrà lloc del 10 al 14 de maig amb la cultura popular com a eix vertebrador. La celebració vol ser a més un imant cultural i turístic per al municipi al torn que es posa de manifest la vitalitat del teixit associatiu. En aquest sentit, nombroses entitats treballen colze a colze amb el consistori per bastir una atractiva programació. L’objectiu és comú: consolidar any rere any la Festa Major de Tàrrega com a cita referencial en el calendari. Folklore, música, gastronomia, teatre, esports i diversió per a públic de totes les edats nodriran l’extens programa, majoritàriament gratuït.
En el decurs de la roda de premsa celebrada avui, l’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha afirmat que la Festa Major ha aconseguit d’uns anys ençà intensificar la participació dels targarins i targarines a la vegada que atraure visitants d’altres localitats. Per la seva part, el regidor de Cultura, Raül Palacios, ha indicat que la programació s’articula al voltant de cinc grans eixos o “experiències”: la cultura tradicional, la música, la gastronomia, els esports i les activitats en família. Val a dir que l’empresa targarina Borges exerceix de patrocinador oficial per segon any consecutiu i ja s’han instal·lat banderoles arreu de la ciutat amb imatges de la Festa Major, fruit de l’esmentat mecenatge.
Commemoració dels 10 anys de l’Àliga de Tàrrega
La Festa Major commemora enguany el desè aniversari de la creació de l’Àliga, figura solemne del bestiari targarí. L’Àliga es va presentar l’any 2007 promoguda per Guixanet a través dels Tallers per la Festa de la Generalitat de Catalunya. Realitzada per l’artista Agnès Pla, la figura destaca pel fet que tingui dos caps (actualment només hi ha tres àligues bicèfales a Catalunya) i ha esdevingut tot un símbol identificador de la ciutat. L’Àliga rebrà diversos homenatges: una exposició temàtica a la Sala Marsà (del 5 al 21 de maig); la presentació de l’Àliga Petita en el marc de l’Eixideta, cercavila que protagonitzen els infants (dijous 11); i un vídeo de tècnica “mapping” que es projectarà a la façana de la Casa Consistorial durant La Nit del Tararot (dissabte 13).
Esclat de cultura popular: Seguici Festiu i La Nit del Tararot
El dissabte 13 se celebrarà la Processó i el Seguici Festiu en honor de les Santes Espines, copatrones de la ciutat junt amb la Mare de Déu de l’Alba. La comitiva de cultura popular desfilarà pels carrers del centre a partir de 2/4 de 12 del migdia. Datada des del segle XVI i considerada l’origen de la Festa Major, la processó traurà les relíquies de les Santes Espines per invocar la pluja submergint-les en aigua al peu de la creu gòtica de la plaça Major. Després de l’Ofici es ballarà l’Eixida i altres danses tradicionals de Tàrrega. La convidada d’honor serà Rosa Pujol, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). El dissabte 13 tampoc faltarà la cercavila del Corre-Tossino i l’espectacle de La Nit del Tararot amb exponents folklòrics convidats de fora vila. El diumenge 14 arribarà el Toc de Matinades a càrrec de l’Aula de Sons – Xarxa d’Espais de Música Tradicional; la 30a Trobada de Gegants i Capgrossos; i el 34è Aplec de Sardanes.
El president d’Òmnium Cultural, pregoner
La capital de l’Urgell distingirà enguany amb l’honor de pronunciar el pregó de festes a Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. L’entitat, que recentment ha constituït una delegació a l’Urgell i la Segarra, treballa per la promoció de la llengua i la cultura catalanes, l’educació, la cohesió social i la defensa dels drets nacionals de Catalunya. El pregó tindrà lloc el dimecres 10 de maig (2/4 de 9 nit, Casa Consistorial).
Oques Grasses, Doctor Prats i La Selvatana, caps del cartell musical
L’apartat de concerts ve abanderat com és habitual per artistes de primer nivell en l’escena catalana. Els caps de cartell de la nit del dissabte 13 són les bandes Oques Grasses i Doctor Prats, que actuaran a partir de la 12 de la nit a la plaça de les Nacions sense Estat. Reggae, ska, rumba i altres ritmes de fusió confluiran en una animada vetllada amb entrada de franc. Els osonencs Oques Grasses presentaran les cançons del seu tercer àlbum, “Youponi”, mentre que els terrassencs Doctor Prats oferiran un vitaminat directe basat en els seus dos treballs d’estudi. Abans, el dijous 11 tindrà lloc el concert de versions del grup Sixtus. D’altra banda, el divendres 12 es podrà triar entre dues propostes: sessions de DJs i una festa revival dels anys 80, tot gratuït. Els amants dels balls de saló, per la seva part, gaudiran de la reconeguda Orquestra Selvatana i dels targarins Café Latino. Tampoc faltaran les combinacions de melodies i deliciosos vermuts: el divendres 12 amb l’Orquestra de Vent de l’Escola Municipal de Música i el diumenge 14 amb Sing Swing Company i Som Swing TRRG.
Teatre d’èxit amb “Sota teràpia”
La parcel·la d’arts escèniques arriba abanderada per una de les comèdies capdavanteres a la cartellera actual: “Sota teràpia”. Tres parelles són convidades a participar d’una sessió de teràpia expressant els seus desitjos, somnis i frustracions. Poc a poc es desencadenaran confessions, veritats i mentides. El muntatge pujarà a l’escenari del Teatre Ateneu el divendres 12 (9 nit) amb un repartiment integrat per Dafnis Balduf, Marina Gatell, Cristina Plazas, Miquel Sitjar, Andrés Herrera i Meritxell Huertas.
La Firacóc i la ruta De Tapes, atractius gastronòmics
Tàrrega també accentua els al·licients gastronòmics de la Festa Major. Al gran aparador de la coca de recapte, la Firacóc (13 i 14 de maig), se suma la nova ruta De Tapes, en què participen una trentena d’establiments de restauració de la ciutat. Del 10 al 14 de maig, el públic podrà degustar tapes d’elaboració exclusiva més una beguda al preu de 2,5 euros. En un altre ordre de coses, i tot reivindicant el patrimoni local, el Museu Comarcal de l’Urgell oferirà el dijous 11 una xerrada sobre les excavacions arqueològiques realitzades al carrer Urgell, on les obres de reforma van deixar al descobert un tram de l’antiga muralla medieval. Animació infantil, esports, la trobada de motards, el torneig de bitlles, el campionat del joc de la botifarra i l’obert d’escacs esdevindran el complement ideal per arrodonir cinc dies de celebració.