Tàrrega commemora el 150è aniversari de la Rubinada de Santa Tecla amb una conferència i una visita guiada

Junt amb la UdL es rememora una de les catàstrofes més devastadores de la ciutat i que va deixar l’any 1874 més de 200 víctimes mortals 

Avui diumenge s’ha organitzat a Tàrrega una jornada commemorativa del 150è aniversari de la Rubinada de Santa Tecla, un dels successos més devastadors en la història de la ciutat. L’aiguat que es va produir el 23 de setembre del 1874, va provocar el desbordament del riu Ondara causant importants danys al nucli antic de la vila, la pèrdua de nombroses vides humanes (al voltant de 200)  i greus destrosses materials.

El programa ha començat amb una conferència al Museu Tàrrega Urgell a càrrec d’experts en història, climatologia i física, seguida d’una visita guiada pels carrers afectats per la catàstrofe amb la col·laboració de l’Associació Guixanet. En aquest sentit, l’entitat ha aportat la recreació de Pau Farré “el Cacauero”, personatge real que aquella malaurada nit va rescatar 45 persones evitant que morissin ofegades al nucli antic de Tàrrega. Un fet heroic que Guixanet immortalitza des de l’any 2015 en algunes manifestacions de cultura popular.

La jornada s’ha integrat dins una iniciativa de la Universitat de Lleida (UdL) que ofereix xerrades en les cinc poblacions del territori més afectades per la tragèdia. Així, a Tàrrega, han participat Josep Carles Balasch, professor honorari de la UdL; Mariano Barriendos, investigador en climatologia històrica; David Pino, catedràtic de Física per la Universitat Politècnica de Catalunya; i Feliu Izard, que ha presentat el seu llibre sobre el tema.

Per la seva part, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha destacat que “aquests actes mantenen viva la memòria d’un episodi que va canviar la nostra ciutat, tan en caràcter com en creixement urbanístic”. I ha apuntat que “des de llavors la ciutat va créixer cap a altres sectors i encara avui en dia vetllem per prevenir les crescudes de l’Ondara”.

Oriol Saula, director tècnic del Museu Tàrrega Urgell, s’ha encarregat de l’itinerari guiat i ha indicat que actualment encara estudiem la rubinada i altres episodis anteriors d’inundacions com els que es van registrar els segles XVII i XVIII. Saula ha mostrat les marques i plaques que es conserven explicant que “el 1874 l’aigua va pujar fins als 2 metres dels carrers de les Piques i Sant Agustí”.

Una tragèdia que va marcar la història de la vila

Com ja s’ha afirmat, la catàstrofe de la Rubinada de Santa Tecla no només va deixar un profund impacte a nivell humà sinó que també va provocar canvis significatius en l’estructura urbana de Tàrrega. Un dels exemples més destacats és la muralla del carrer Migdia, construïda després de la rubinada per reforçar la defensa de la ciutat i contenir futures crescudes del riu. Recentment, s’han completat els treballs de restauració dels dos torricons que formen part d’aquesta muralla, reconeguda com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.