Tàrrega commemorà els 40 anys d’ajuntaments democràtics

L’àrea de Cultura de la capital de l’Urgell també prepara un llibre i un documental de recerca històrica sobre les eleccions municipals de l’any 1979

L’Ajuntament de Tàrrega inicia aquest diumenge 5 de maig la celebració del 40è aniversari de les primeres eleccions municipals democràtiques celebrades després del franquisme. El Teatre Ateneu (11 matí) serà l’escenari d’un acte institucional de reconeixement a les últimes quatre dècades de democràcia municipal. Així mateix, es vol posar en valor el compromís vers Tàrrega per part dels regidors i regidores, més d’un centenar, que han integrat l’arc consistorial al llarg dels deu mandats municipals. L’acte commemoratiu suposarà el tret de sortida d’un programa de divulgació i recerca històrica que es desenvoluparà els anys 2019 i 2020, i que es traduirà en un llibre i un documental sota la coordinació de l’àrea de Cultura.

 

L’acte de diumenge s’obrirà amb una conferència titulada 40 anys després. Com eren els nous ajuntaments democràtics?, que pronunciarà Joan Botella, catedràtic de Ciència Política per la UAB. Tot seguit prendrà el relleu la periodista Montse Armengou, que conversarà amb els antics alcaldes Eugeni Nadal, Frederic Gené i Joan Amézaga i l’actual alcaldessa Rosa Maria Perelló. Posteriorment, s’oferirà una taula rodona sobre la dona en la política municipal amb la intervenció de regidores de diferents mandats i diverses forces polítiques: Gumer Udi, Josefina Bernades, Natàlia Lloreta i Montse Garcia. La trobada es clourà amb una fotografia de grup que perpetuarà la commemoració dels 40 anys d’ajuntaments democràtics a Tàrrega.

 

104 regidors i regidores en 10 mandats municipals

El 3 d’abril del 1979 es van celebrar les primeres eleccions democràtiques municipals des del restabliment de la democràcia. Des de llavors s’han succeït 10 legislatures i, en el cas de Tàrrega, 104 regidors i regidores que amb el seu compromís han portat la veu de la ciutadania a la Casa Consistorial. Les especificitats de com es va viure a Tàrrega el període de transició des de la mort del dictador (1975) fins a les primeres eleccions municipals (1979) esdevindran objecte d’estudi a partir d’una recerca històrica centrada en fonts d’arxiu i entrevistes. El resultat de la recerca veurà la llum a finals del present any 2019 mitjançant la publicació del número 50 de la Col·lecció Natan que edita l’Ajuntament de Tàrrega. S’hi tractaran temes com la constitució dels partits polítics o la participació política per part de la societat civil.

 

Divulgar una memòria que s’esvaeix

44 anys després del final de la dictadura, les persones protagonistes del canvi democràtic comptem amb edats avançades, i algunes ja no hi són. Recollir i divulgar la memòria dels protagonistes locals d’aquest moment fundacional de la democràcia a escala local és un dels objectius d’aquest projecte, que recollirà a través d’entrevistes la memòria dels primeres regidors, regidores i protagonistes de la societat civil que van fer possible el canvi. Amb l’objectiu de divulgar la memòria d’aquest període, s’editarà també un documental recollint les moltes veus que donen testimoni de com s’aconseguí apuntalar la democràcia.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.