Tàrrega ha donat avui diumenge l’últim comiat al regidor de Cultura del municipi, Albert Rosinés i Vilardosa, en una emotiva cerimònia funeral que ha omplert de gom a gom l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba. Rosinés morí el passat divendres a l’edat de 54 anys a causa d’una llarga malaltia, fet pel qual la capital de l’Urgell decretà per avui dia de dol oficial. Els edils de l’arc consistorial targarí han assistit a les multitudinàries exèquies encapçalats per l’alcaldessa Rosa Maria Perelló. La delegació institucional ha sumat també la presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; i la presidenta del Consell Comarcal de l’Urgell, Rosa Maria Mora; a més de representants dels pobles del terme i del teixit associatiu local.
L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha pronunciat una sentida al·locució en què en nom de tot el consistori ha expressat la tristesa i el dolor per la mort de Rosinés. La primera edil ha subratllat el treball de Rosinés a favor de la ciutat i “com la dura malaltia no minvà en res la il·lusió i l’alegria dipositades en l’exercici del càrrec de regidor”. També han pronunciat unes paraules d’homenatge la plantilla de la Regidoria de Cultura (mitjançant un poema de Pere Quart), l’Agrupació d’Entitats de Tàrrega – Agenta, el Centre Cultural de Tàrrega i el Grup de Teatre BAT. Tots han evocat la dedicació amb què Rosinés dinamitzà la cultura del territori, de com brindà ple suport a les iniciatives sorgides del teixit associatiu i de com participà alhora en primera persona en nombroses activitats de les entitats, a més del seu caràcter proper i afable.
Els símbols de Tàrrega també s’han fet presents de forma solemne ja que s’han dipositat damunt el fèretre la bandera del municipi i la venera de regidor de Rosinés. L’himne a la Mare de Déu de l’Alba, patrona de Tàrrega, ha culminat el funeral. Ja a l’exterior del temple, a la plaça Major, les entitats de cultura popular de Tàrrega han acomiadat Rosinés amb un acatament de l’Àliga, el principal element del bestiari, que avui duia dos crespons negres. També s’han plantat gegants i altres elements del bestiari. Els Tambors de Diables BAT li han dedicat un toc de baqueta i el Grup de Teatre BAT ha entonat un dels seus himnes.
Perfil polític
Militant de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) des de l’any 2002, Albert Rosinés i Vilardosa formava part del grup municipal de CiU des de l’any 2007, quan sortí elegit regidor en els comicis municipals. Durant el seu primer mandat com a edil (2007-2011) desenvolupà la seva tasca a l’oposició. En el seu segon mandat, des del juny de l’any 2011 i fins a l’actualitat, exercia el càrrec de regidor de Cultura dins el Govern municipal.
Tasca al capdavant de la Regidoria de Cultura
Rosinés dugué a terme una reorganització de la Regidoria de Cultura per potenciar la coordinació de les activitats i festes de les diferents àrees de gestió. En aquest sentit, intensificà els programes d’exposicions i publicacions pròpies. Impulsà accions com la posada en marxa del Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat, l’obertura de la sala permanent al Museu Comarcal de l’Urgell sobre el passat jueu de la vila, la museïtzació de l’adoberia i el pou del gel, la remodelació de la Biblioteca o les millores del Teatre Ateneu. A la vegada prestà suport a manifestacions de cultura popular i altres iniciatives sorgides del teixit associatiu. Enguany també contribuí a posar en marxa l’Embarrat, el festival de creació contemporània de Tàrrega.
Perfil personal
Rosinés va néixer a Tàrrega l’any 1960, era casat i pare d’un fill. Persona apassionada per les arts escèniques, durant més de 30 anys ha estat membre actiu del Grup de Teatre BAT, del qual en fou també el seu director escènic. Rosinés intervingué en multitud de muntatges teatrals de l’agrupació targarina, esdevenint un rostre i una veu força coneguts pel públic de la capital de l’Urgell. La seva implicació en tasques culturals també es posa de manifest exercint de vicepresident de la Societat de Sant Antoni Abat, que organitza cada any els Tres Tombs, i formant part del col·lectiu Pallassos sense Fronteres. En l’àmbit professional aplicà la seva experiència a l’empresa Olis Franquesa, per la qual treballà des de fa més de 30 anys.