Tàrrega impulsa un nou Reglament de Participació Ciutadana

L’Ajuntament engega un procés participatiu per actualitzar el text vigent, que data de l’any 2008 i convida ciutadania i entitats a fer les seves aportacions

Actualitzar el Reglament de Participació Ciutadana vigent per tal d’adaptar-lo a la realitat i les necessitats actuals. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Tàrrega endega avui dilluns 13 de juny un nou procés participatiu obert a entitats i ciutadania, que podran fer les seves aportacions al nou redactat. La normativa substituirà l’actual text, en vigor des de l’any 2008. Així, la Regidoria de Participació preveu recollir mesures i propostes que, fruit del consens, millorin el reglament. Al mateix temps, busca establir les bases d’un procés participatiu exitós a fi de poder desenvolupar de manera periòdica altres iniciatives similars al municipi.

“Volem construir un nou model de participació on la ciutadania se senti identificada a fi d’avançar cap a una gestió transparent, una informació pública i accessible de la gestió i acció del govern municipal”, sosté l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú per a qui adaptar el Reglament de Participació Ciutadana a les noves realitats és “absolutament necessari”. Per la seva banda, Carlos Vílchez, regidor de Participació, afegeix que “aquest procés vol promoure i fomentar la participació ciutadana a Tàrrega i establir eines de deliberació i decisió col·lectives. I per començar, volem construir, de forma participada i consensuada, la norma municipal que ha de permetre aquesta participació”.

Sessió informativa oberta a tothom

Per tal de donar a conèixer el procés, els objectius i el funcionament, la Regidoria de Participació convoca una sessió informativa oberta a la ciutadania demà dimarts 14 de juny, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell i hi intervindrà el regidor Carlos Vílchez. Tota la informació del procés, a més, ja està disponible a l’adreça web tarrega.decidimcatalunya.cat.

El procés s’allargarà fins a l’octubre. La primera de les accions és un breu qüestionari en línia per copsar les impressions de la ciutadania. Després de l’estiu se celebraran almenys quatre sessions de treball (format presencial i virtual) on podran prendre part veïns i veïnes de la capital de l’Urgell, dels pobles del municipi i del teixit associatiu.

Posteriorment començarà la fase de redacció de l’avantprojecte de reglament, que és previst que es faci públic a partir del novembre i s’aprovi definitivament durant el primer trimestre del 2023. La proposta del nou Reglament de Participació Ciutadana pren com a marc de referència un reglament tipus impulsat per la Diputació de Barcelona, que respon al treball de diferents tècnics de l’administració pública i experts amb vistiplau del servei d’assessoria jurídica de l’ens. El consistori targarí compta amb l’assessorament i l’acompanyament de la consultoria Momentum Lab.

Iniciativa pilot

Tàrrega esdevé un dels primers municipis de Catalunya que implementa, de manera pilot, la plataforma digital participativa “Decidim Catalunya”. Aquesta eina avançada de participació permet de manera senzilla, intuïtiva i fiable que la ciutadania prengui part en diferents processos normatius. Tàrrega estrenarà la plataforma amb l’esmentat procés per redactar el nou Reglament de Participació Ciutadana i podria ampliar les seves funcionalitats més endavant. Segons detalla Carlos Vílchez, “mitjançant aquesta eina cal promoure la participació, obrir els consells municipals i permetre una participació més activa. Les properes edicions de pressupostos participatius es faran també a través d’aquest espai”.

La Plataforma Decidim Catalunya permet publicar resultats de processos participatius amb la possibilitat de fer avaluació i seguiment i, a més, compta amb missatgeria interna i monitorització de dades. El servei s’impulsa des de la Xarxa de Governs Transparents i està finançat pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya. Té com a objectiu estratègic oferir al món local un servei integral, en format “claus en mà”, que inclou acompanyament, suport tècnic i funcional, tecnologia, formació, guies i bones pràctiques.  La capital de l’Urgell aprovà el seu primer Reglament de Participació Ciutadana l’any 1996 mentre que el segon, encara vigent avui dia, data de l’any 2008.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.