Tàrrega obre les portes de l’Embarrat 2018 – que planteja reflexions sobre el concepte de silenci

Una acció d’alumnes de l’Escola Pia en defensa de la natura dona el tret de sortida al certamen, que se celebra fins diumenge a les naus del Museu TrepatTàrrega ha inaugurat aquest vespre la 5a edició de l’Embarrat – Festival de Creació Contemporània, que se celebra durant tot el cap de setmana al recinte del Museu Trepat. Les naus de l’antiga fàbrica es transformen una vegada més en focus d’art avantguardista amb treballs artístics de caire transgresor. L’eix central de l’Embarrat 2018 és el concepte de silenci des de dues vessants: tant el silenci introspectiu personal com el silenci imposat per la repressió i l’oblit. Així ho han explicat els directors del certamen, Natàlia Lloreta i Jesús Vilamajó, acompanyats pel comissari convidat d’enguany, Frederic Montornés. L’acte inaugural ha estat encapçalat per l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, qui ha manifestat que l’Embarrat “és una finestra oberta als nous creadors, als quals se’ls brinda una excel·lent plataforma de promoció”.

L’Embarrat 2018 s’ha iniciat amb una acció representada per 25 alumnes de 3r de primària de l’Escola Pia de Tàrrega. Es tracta de “L’arbre del Fènix dels petits silencis”, que ha simbolitzat una oda a la natura i una crítica a la destrucció del planeta. L’actuació ha tingut lloc a la Nau 18, reservada a propostes targarines. En aquest sentit, també s’hi exhibeix “Silencis que ho diuen tot”, un recull de fotografies reivindicatives realitzades per una vintena de periodistes locals. A continuació, també s’ha inaugurat l’exposició central titulada “La Gran Màquina V”, que recull una vintena de creacions artístiques sobre el silenci elaborades mitjançant disciplines com el videoart, la fotografia, el disseny o el còmic. Els autors seleccionats procedeixen de les comarques de Lleida, Tarragona i Barcelona; punts de l’Estat com Madrid, Sevilla o Gijón; i d’Itàlia, Alemanya, Portugal, Costa Rica o Perú en l’apartat internacional.

L’Embarrat 2018 és organitzat per la Regidoria de Cultura, el Museu Trepat, la Diputació de Lleida – IEI i el Centre d’Art La Panera. La cita ofereix també durant tot el cap de setmana un ampli programa d’accions artístiques innovadores vinculades a la música, les arts escèniques i la gastronomia. El dissabte 26 la formació manresana Puput presentarà el seu darrer treball musical, “Purga”. El diumenge 27 actuarà el col·lectiu d’acció sonora Seward. Pel que fa a l’apartat gastronòmic, a més de food-trucks, se celebrarà el dissabte 26 un “dispositiu paella-ritual” que convertirà el fet de cuinar en una performance participativa amenitzada amb les cançons de Blues by Chance. Els infants també seran protagonistes del festival que repetirà per segon any consecutiu “Lo Petit Embarrat”, una aposta per la creativitat de petits i joves. Aquesta parcel·la del programa inclourà una escape-room del silenci i diferents tallers creatius.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.