Arriba al Teatre Ateneu de Tàrrega la nova versió del clàssic d’Àngel Guimerà ‘Terra Baixa’ sorgida del programa ‘El llop’ de TV3. De la mà d’Àngel Llàcer i amb producció de La Perla 29, un elenc amateur s’ha convertit en professional portant a escena una adaptació actualitzada de la història d’amor de la Marta i el Manelic, que 125 anys després de la seva estrena es manté com un referent de la dramatúrgia naturalista. La cita és aquest dissabte 22 d’octubre (amb dues funcions, 18h i 20:30h) en el marc de la 28a edició de la Temporada d’Arts Escèniques de Tàrrega, cicle impulsat per la Regidoria de Cultura.
Preu de l’entrada. 25 euros (consulteu descomptes) · Entrades a la venda a La Botiga del Museu (carrer Major, 11) i al web www.culturatarrega.cat · També a les taquilles del Teatre Ateneu des d’una hora abans de cada funció.
Sota les ordres del televisiu Àngel Llàcer, un elenc amateur dona vida als personatges de l’obra en la qual Àngel Guimerà planteja el conflicte constant entre dos mons antagònics i irreconciliables, reflex de les influències realistes i naturalistes de l’època en què ‘Terra Baixa’ fou escrita: el món pacífic que representa la Terra Alta, i la Terra Baixa, llar de personatges mesquins i profundament corromputs. Val a dir que en el repartiment figuren el periodista i actor targarí Marc Andreu i la fuliolenca Alba Segarra.
El muntatge arriba al Teatre Ateneu de Tàrrega amb les entrades esgotades per a la funció de 2/4 de 9 i gairebé totes les entrades venudes per a la de les 6 de la tarda. A més a més, les representacions de ‘Terra Baixa’ aniran precedides aquest dimecres 19 d’octubre per una xerrada a càrrec de Teresa Iribarren, professora de la UOC i responsable de la “Guia per a l’estudi de la literatura sobre la violència contra les dones”. La ponent ensenyarà a detectar comportaments, comentaris i altres subtileses masclistes que subliminarment encara tenen presència als mitjans de comunicació. També s’analitzarà des d’aquesta perspectiva el text de ‘Terra Baixa’. Activitat gratuïta.
La temporada arrencà el passat 22 de setembre
Tàrrega va aixecar el teló de la 28a Temporada d’Arts Escèniques, una de les més veteranes de les terres de Lleida, el passat 22 de setembre. L’inici del cicle va rebre una molt bona acollida per a l’obra ‘Iaia’ de Mambo Project. A més, s’han venut fins a 192 abonaments, xifra superior a la registrada en les tres darreres edicions del cicle. Les temporades 2019-20 (pre-pandèmia), 2020-21 i 2021-22 se’n van vendre 113, 126 i 165 respectivament. De fet, caldria recular fins a l’any 2008 (quan va esclatar la crisi immobiliària) per trobar una quantitat més elevada d’abonaments despatxats.
Set propostes més fins al febrer
El cicle targarí oferirà unes altres set propostes fins al febrer. La capital de l’Urgell continua apostant així per una programació professional de qualitat que engloba muntatges de caire més popular amb altres de creació contemporània innovadora. A més, des de l’escenari del Teatre Ateneu, del qual se’n commemorarà el centenari de la seva obertura, es vol fer reflexionar al públic al voltant de temes socials com el canvi climàtic, l’envelliment, la precarietat laboral, la diversitat sexual o el risc d’exclusió.
Un altre dels plats forts és la comèdia ‘Monopoli’ del grup Eòlia i+D, que posa al descobert la fragilitat del model de vida capitalista amb les precarietats que comporta en els àmbits laboral i de l’habitatge. Els protagonistes són una parella interpretada per Sara Espígul i Eduard Buch que viuen una situació incerta, molt lluny de les expectatives que tenien vint anys enrere quan eren universitaris. El text de Mar Monegal fou premiat al 10è Torneig de Dramatúrgia del Festival Temporada Alta. La cita és el dissabte 5 de novembre.
Prendrà el relleu el dissabte 19 de novembre ‘De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda’, àcida tragicomèdia de Joan Yago que posa el dit a la llaga sobre l’emergència climàtica. La Calòrica embolcalla el seu missatge ecològic amb una crítica contundent contra la inacció i la passivitat davant aquesta greu problemàtica. El muntatge es va endur dos dels Premis Teatre Barcelona 2021 (millor espectacle i millor autoria original) i un Premi MAX per a Mònica López com a millor actriu.
El gènere musical tindrà presència a Tàrrega el dissabte 3 de desembre gràcies a ‘Barcelona 24h’, centrat en les vides creuades de quatre joves a la ciutat de Barcelona. El text i la música original són de Pau Barbarà Mir mentre que Didac Flores s’encarrega de la direcció musical i Ruben Yuste de les vistoses coreografies. Suerte En Mi Vida Producciones ha bastit una atractiva proposta de gran èxit que també ha estat nominada a quatre Premis Butaca.
El circ també té cabuda a la programació targarina: el Col·lectiu F.R.E.N.È.T.I.C. portarà ‘Save the temazo’ el dissabte 17 de desembre. Es tracta d’una experiència visual que combina ficció, realitat, art cinematogràfic, acció social i humor per reivindicar la importància de la música. Sota la batuta del director de cinema Suso Imbernón, la peça pren el títol de l’ONG internacional que lluita per rescatar els valors de la música.
Els espectadors del Teatre Ateneu tindran ocasió de descobrir el dissabte 14 de gener l’escriptora Anja Hilling, revelació de la nova dramatúrgia alemanya. ‘Animal negre tristesa’ parla de la por i la vulnerabilitat humana en el context d’una aparentment idíl·lica excursió al bosc que esdevindrà una experiència infernal. Estrenada també a França i Suècia amb excel·lents crítiques, la peça compta aquí amb la direcció de Julio Manrique i la producció de la Sala Beckett.
Per la seva part, la reconeguda companyia basca Tanttaka Teatroa portarà la comèdia dramàtica ‘Mi hijo solo camina un poco más lento’ d’Ivor Martinic, autor originari dels Balcans. Una humil casa és el marc de les vicissituds d’una dona per cuidar la família i, en especial, el seu fill Branko, que pateix una malaltia degenerativa. La memòria, el pas del temps o la solitud conflueixen en un muntatge commovedor que captivarà el públic de Tàrrega el dissabte 28 de gener.
Finalment, la Sala Flyhard presentarà el dissabte 11 de febrer la comèdia ‘Família (Im)possible’, la qual parla dels prejudicis sobre la diversitat de gènere. La nova obra de Carol López trenca així barreres i tabús per normalitzar les noves identitats, orientacions sexuals i models familiars. La trama descriu el conflicte de la Sara i l’Albert, uns pares que tot i ser joves i progressistes no veuen amb bons ulls la relació de la seva filla amb un noi trans.
La majoria de representacions tindran lloc a 2/4 de 9 del vespre. Les entrades ja són a la venda, amb els descomptes habituals, a través de La Botiga del Museu i al web www.culturatarrega.cat. En paral·lel, la Regidoria de Cultura també ha programat diverses activitats complementàries com exposicions, col·loquis i conferències per aprofundir en alguns dels temes que vertebren els arguments de les obres.
Programació de Fundació La Xarxa
Per la seva part, la Fundació La Xarxa acosta produccions de teatre per a tots els públics els diumenges a la tarda amb presència de titelles i il·lusionisme. A banda de Màgia Melanie, que va donar el tret de sortida a la temporada el diumenge 16 d’octubre, els noms que integren el programa són Festuc Teatre (13 de novembre), Companyia Sgratta (diumenge 22 de gener), Periferia Teatro (5 de febrer), Txema Muñoz (26 de febrer) i Ka Teatre (12 de març).