Tàrrega preserva la seva història artística amb aquesta documentació que inclou fotos, esbossos i escultures del certamen celebrat els anys 80

El Museu Tàrrega Urgell s’uneix a les Jornades Europees del Patrimoni 2024 amb una visita guiada de l’escultor Antonio Díaz a la seva exposició retrospectiva

Tàrrega continua consolidant el seu llegat cultural amb una valuosa aportació documental relacionada amb la Fira de l’Escultura al Carrer celebrada entre els anys 1983 i 1986. El crític d’art Josep Miquel Garcia ha realitzat el dipòsit d’un extens fons documental a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell que inclou fotografies i esbossos d’alguns dels artistes més importants que van participar en aquest esdeveniment. La Fira d’Escultura al Carrer va ser una iniciativa pionera que va situar Tàrrega al mapa artístic de Catalunya junt amb la Fira de Teatre al Carrer, i aquesta donació contribueix a reforçar el seu patrimoni històric artístic.

Entre el material cedit s’inclouen 55 fotografies, 17 diapositives, tres escultures i diversos esbossos originals que testimonien el procés creatiu d’artistes de renom com Jaume Plensa, Joan Mora, Tom Carr i Guillem Viladot, entre molts altres. A més, el fons compta amb articles, catàlegs i correspondència que documenta l’organització i el desenvolupament d’aquesta fira singular, que va convertir Tàrrega en un referent de l’escultura contemporània als anys 80.

Josep Miquel Garcia va tenir un paper destacat en l’organització de la fira, dirigint-ne la tercera edició (1986) i formant part del comitè organitzador en les dues primeres. “La Fira d’Escultura al Carrer no només va oferir una plataforma als artistes per exposar les seves obres en un entorn urbà, sinó que també va permetre als ciutadans interactuar amb l’art contemporani d’una manera inèdita. Aquesta donació permetrà als investigadors aprofundir en la història d’aquest esdeveniment pioner”, ha declarat Garcia en el moment del dipòsit.

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell, gràcies a aquesta donació, enriqueix el seu fons artístic, convertint-se en un punt de referència per a investigadors i experts en escultura contemporània.

L’escultura, també present a les Jornades Europees del Patrimoni 2024

Coincidint amb la donació d’aquest fons documental, Tàrrega se suma un any més a les Jornades Europees del Patrimoni 2024, que tindran lloc els dies 12 i 13 d’octubre. Durant aquests dos dies, el Museu Tàrrega Urgell obrirà les seves portes de forma gratuïta al públic, oferint una oportunitat única per gaudir de la riquesa cultural de la ciutat.

A més de les col·leccions permanents, els visitants podran gaudir de l’exposició temporal d’escultures d’Antonio Díaz, sota el títol ‘Voluntat de Ferro’. Aquesta mostra, que es pot visitar fins a l’1 de desembre, exhibeix algunes de les obres més representatives de l’artista, reconegut per la seva habilitat en el treball del ferro i la forja. Díaz, nascut a Tomelloso però establert a Tàrrega des de la seva joventut, és un dels referents de l’escultura en ferro, integrant les tècniques tradicionals en un discurs contemporani.

Un dels moments culminants de les jornades serà la visita guiada que l’escultor oferirà aquest dissabte 12 d’octubre a les 19.00 hores, on els assistents podran descobrir de primera mà el seu procés creatiu i explorar les escultures ubicades en diversos espais públics de Tàrrega, com la plaça Major i la plaça de Sant Antoni, recordant, precisament, l’antiga Fira de l’Escultura al Carrer.

Aquest esdeveniment s’alinea amb l’esperit de preservació i divulgació del patrimoni europeu, promovent la comprensió i valoració de la riquesa cultural de les nostres comunitats.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.