Acord de Ple en favor de la gestió directa d’un servei bàsic i essencial · La capital de l’Urgell també aprova destinar 15.000 euros de la Festa Major a una campanya de reactivació comercial i suspendre la taxa d’ocupació de via pública
Tàrrega s’adherirà a l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Aigua Pública. Així ho ha aprovat avui el Ple de la capital de l’Urgell durant la sessió ordinària celebrada per via telemàtica. Constituïda l’any 2018, l’entitat vetlla per garantir el subministrament d’aigua a tota la ciutadania com a servei bàsic i essencial, segons ha explicat la regidora de Serveis Municipals, Teresa Sala. L’objectiu és que els beneficis del servei retornin a la societat i que no se’n privi ningú per motius econòmics o socials. Tàrrega ha fet així un pas endavant cap a una gestió pública i directa de l’abastament d’aigua. Cal destacar que l’empresa Sorea s’encarrega actualment de gestionar les xarxes d’aigua de boca i sanejament a Tàrrega segons una concessió vigent fins a l’any 2024. La proposta d’acord ha rebut els vots favorables d’ERC, CUP i PSC (Equip de Govern) i els vots contraris de Junts per Tàrrega.
Mesures per fer front a la crisi de la pandèmia
En relació a la crisi de la Covid-19, el Ple ha donat llum verda a accions significatives per pal·liar els estralls socials i econòmics de la pandèmia. D’una banda, s’ha aprovat transferir 15.000 euros del pressupost de la Festa Major de maig a una nova campanya de reactivació econòmica del municipi, en especial pel que fa al comerç. La cancel·lació de moltes activitats del programa ha generat la disponibilitat de partides que el consistori vol dedicar a iniciatives de dinamització com la campanya que prepara la Regidoria de Promoció Econòmica. Junts per Tàrrega s’ha abstingut a la votació.
En canvi, ha rebut suport unànime de tots els grups la suspensió del pagament de la taxa d’ocupació de via pública al sector del comerç, hostaleria i restauració en relació al període comprès entre l’entrada en vigor de l’estat d’alarma i fins al proper 31 de desembre. S’hi podran acollir activitats com les terrasses de bars i restaurants o els paradistes del mercat setmanal del dilluns. El regidor de Finances, Dani Esqué, ha detallat que amb aquesta mesura d’alleujament fiscal es deixaran d’ingressar 65.764 euros a les arques municipals.
També pel que fa a la crisi del coronavirus han rebut llum verda dues mocions presentades des del govern i l’oposició instant a modificar o derogar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. L’objectiu és possibilitar que els ajuntaments puguin destinar superàvit a polítiques socials (actualment els romanents només es poden dedicar a una sèrie restringida d’inversions o a liquidar deute). Una de les mocions també proposa derogar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local per posar fi a la limitació de convocatòria de noves places a la plantilla. Es vol així facilitar la contractació de personal per a plans d’emergència de serveis socials, habitatge o promoció econòmica.
Canvi de gestió de les piscines d’estiu
El Ple ha acordat també el canvi de gestió de les piscines municipals d’estiu, que passarà de nou a mans de la Regidoria d’Esports una vegada ja finalitzat el conveni amb el Club Natació Tàrrega. La voluntat del consistori és obrir l’equipament durant el mes de juny donant compliment a les mesures sanitàries de seguretat. El regidor d’Esports, Silveri Caro, ha asseverat que “tot i que el servei serà deficitari, ens dotarem del personal necessari que garanteixi l’obertura de les piscines vetllant alhora per la salut de les persones”. La gestió directa de les piscines ha rebut el vot favorable d’ERC, CUP i PSC i el vot contrari de Junts per Tàrrega, que ha lamentat “manca de transparència” en la decisió. Pel que fa a l’apartat d’urbanisme, s’ha aprovat per unanimitat una nova modificació del POUM per poder ampliar la superfície màxima dels magatzems d’usos agrícoles fins als 8.000 metres quadrats.