Tàrrega ultima els preparatius de l’EDhack, un innovador projecte de participació ciutadana

Coordinat per la Regidoria de Ciutadania, Educació i Treball, l’esdeveniment vol potenciar la transformació de l’espai públic de la ciutat · Una vintena de mentors i facilitadors acompanyaran la cinquantena de participants en aquest laboratori social, educatiu i comunitari

L’Ajuntament de Tàrrega, la Fundació Bofill i el Pla Educatiu d’Entorn impulsen l’EDhack Tàrrega, un innovador projecte de participació ciutadana que es durà a terme el divendres 15 i el dissabte 16 d’octubre (la cita es fixà inicialment per al passat mes de novembre si bé s’ajornà a causa de la pandèmia). És previst que aplegui al voltant d’una setantena de persones, comptant els membres de l’equip impulsor de la iniciativa, mentors i facilitadors que vetllaran pel seu correcte desenvolupament i una cinquantena de participants que debatran sobre com dinamitzar l’espai públic. Entre les persones inscrites a la “hackató”, amb edats que van des dels 16 als 52 anys, hi ha estudiants de Batxillerat i cicles formatius i professionals de diferents perfils i procedències, els interessos de les quals se centren en els àmbits de la cultura, l’educació i la tecnologia, entre altres. Val a dir que encara hi ha places disponibles i els interessats poden inscriure-s’hi al web https://tarrega.edhack.cat/.

La capital de l’Urgell esdevé així el primer municipi de la demarcació de Lleida a acollir un Edhack, iniciativa que té l’objectiu de dissenyar projectes beneficiosos per a la comunitat abordant reptes com la convivència, el civisme, la sostenibilitat, l’educació, la cultura, la igualtat de gènere i altres aspectes en l’espai públic. Es tracta d’un concepte pioner que la Fundació Jaume Bofill ja ha celebrat amb èxit a Girona i al barri del Raval de Barcelona. El regidor de Ciutadania, Educació i Treball, Xavier Rossell-Aparicio, explica que “algunes de les motivacions que han dut les persones participants a inscriure’s a l’EDhack se centren en conèixer noves formes de col·laborar, repensar els espais públics de la ciutat i conèixer gent nova”. En aquest sentit, Rossell recorda que “és un procés enfocat a la col·laboració participativa per trobar solucions amb impacte de millora a la societat i per això convoquem a persones joves, professionals i activistes de tot tipus, membres d’entitats i associacions, que participin en aquestes activitats de dinamització de l’espai públic i a aquesta gran trobada del 15 i 16 d’octubre”.

Una trobada de 16 hores

L’Edhack Tàrrega es durà a terme a l’Oficina Jove de l’Urgell. La “hackató” d’aquest cap de setmana transcorrerà al llarg de 16 hores repartides en dos dies i tres fases:

  • Divendres 15 d’octubre – tarda: Connecta – Intercanvi d’idees, creació de l’equip i definició del focus
  • Dissabte 16 d’octubre – matí: Construeix – Creació de prototip i millora amb recolzament del mentor
  • Dissabte 16 d’octubre – tarda: Comparteix – Presentació de la solució i guanyar suport per seguir

Durant la “hackató” un equip de deu mentors/res i set facilitadors/res orientaran els “EDhackers” en el procés de creació de les solucions. Segons les necessitats de cada equip, es determinaran aquelles persones que més hi encaixen per la seva experiència, coneixements o recursos. Per valorar les solucions proposades, hi haurà una primera tria dels prototips més prometedors. Els equips seleccionats accediran a la presentació final de la “hackató”. Les propostes dels equips que passin a les presentacions finals seran valorades per un jurat format per l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú; la directora del Grup Alba, Maite Trepat; el catedràtic d’antropologia social, Carles Freixa; i dos representants de la Fundació Bofill, Edu Ortiz i Hèctor Gardó. Tindran en compte criteris de rellevància, viabilitat, originalitat, xarxa, transferència, desenvolupament i comunicació. L’Ajuntament de Tàrrega premiarà el projecte guanyador amb una dotació de 2.500 euros per ajudar a fer-lo realitat.

El punt de partida de la “hackató” es basarà en els següents subreptes:

  • Subrepte 1: Com impulsem espais d’opinió, diàleg i debat per a fomentar l’apoderament dels joves?
  • Subrepte 2: Com connectem els actors educatius i socials de la ciutat per crear més i millors oportunitats?
  • Subrepte 3: De quines maneres es pot construir itineraris educatius personalitzats que esdevinguin exitosos?
  • Subrepte 4: Com podem fomentar noves experiències educatives i culturals a través de la tecnologia i l’entorn digital?

Prèviament, Tàrrega ha desenvolupat diverses activitats a l’Edhack com és el cas d’una ruta exploratòria per exposar els diferents usos dels espais per on discorria i detectar possibles problemàtiques o un taller d’estimulació 3D visual i verbal per treballar diverses fonts d’inspiració per generar idees per a la millora de l’espai públic. Es pot trobar més informació, seguir les accions realitzades i inscriure’s a la trobada del 15 i 16 d’octubre al web https://tarrega.edhack.cat/.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.