El 19 d’octubre del 2021 el ple del Parlament de Catalunya aprovava una proposta de resolució que reconeixia com a subjecte polític l’Administració Autònoma del Nord i l’Est de Síria, més coneguda com el Kurdistan Occidental. La proposta, impulsada i aprovada amb el suport dels partits sobiranistes, també instava la ciutadania i les institucions a impulsar una xarxa de solidaritat per a participar en la reconstrucció de la regió. 2 anys i 3 mesos més tard, el municipi de Tornabous, a l’Urgell, ha obert les seves portes a una delegació de Rojava amb l’objectiu de constatar i posar en comú certs paral·lelismes entre els processos socials i d’identitat del poble rojavès i el poble català.
Durant la trobada, Mizgin Ahmed ha explicat la voluntat de construir un sistema confederal basat en la nació democràtica al nord-est de Síria. I ha recordat la situació que estan vivint en conflicte amb Estat Islàmic des del 2014, manifestada, en bon a part, amb les hostilitats de la Turquia d’Erdogan i part de Síria. Shikhdemar ha reconegut la dificultat de difondre versions fidedignes de la problemàtica arreu a causa de les estructures de dominació en els canals de comunicació oficials i no oficials.
Així mateix, Ahmed ha volgut compartit les experiències d’èxit de cogovernança, d’empoderament i lideratge femení i de polítiques ecològiques a Rojava. Tot plegat, en una trobada on s’hi han reunit també l’alcalde de Tornabous David Vilaró, els regidors Ramon Oromí i Víctor Franco, membres de l’assemblea local de Poble Viu i de l’entitat Ponent amb Kurdistan.